Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Hidup saya ini merupakan kisah yang terakam detik-detik sebuah memori sunyi, di dalamnya saya susuri dengan menanti harapan sehingga berlalu segala impian...

Monday, November 23, 2009

waaa pening!!!

ngeee.... kepala saya berat.. otak saya pusing.. macam-macam benda dalam kepala yang memang sedia kecik ni..

tadi baca artikel.. climate change, urbanisation, globalisation, land use planning, sustainable society, goverment policies, economic growth, huhu sakit otak saya...

waaa info banyak sangat pon pening, takde banyak data pon pening!! waaaaa...

ngeeee * mata pusing* ngeegiuu

Thursday, October 22, 2009

Penghibur duka...



Al Mu'allim

We once had a Teacher
The Teacher of teachers,
He changed the world for the better
And made us better creatures,

Oh Allah we’ve shamed ourselves
We’ve strayed from Al-Mu'allim,
Surely we’ve wronged ourselves
What will we say in front him?
Oh Mu'allim...

Chorus
He was Muhammad salla Allahu 'alayhi wa sallam,
Muhammad, mercy upon Mankind,

He was Muhammad salla Allahu 'alayhi wa sallam,
Muhammad, mercy upon Mankind,
Teacher of all Mankind.

Abal Qasim [one of the names of the Prophet]
Ya Habibi ya Muhammad
(My beloved O Muhammad)

Ya Shafi'i ya Muhammad
(My intercessor O Muhammad)

Khayru khalqillahi Muhammad
(The best of Allah’s creation is Muhammad)

Ya Mustafa ya Imamal Mursalina
(O Chosen One, O Imam of the Messengers)

Ya Mustafa ya Shafi'al 'Alamina
(O Chosen One, O intercessor of the worlds)

He prayed while others slept
While others ate he’d fast,
While they would laugh he wept
Until he breathed his last,

His only wish was for us to be
Among the ones who prosper,
Ya Mu'allim peace be upon you,
Truly you are our Teacher,
Oh Mu'allim..

Chorus
Ya Habibi ya Muhammad
(My beloved O Muhammad)

Ya Shafi'i ya Muhammad
(My intercessor O Muhammad)

Ya Rasuli ya Muhammad
(O My Messenger O Muhammad)

Ya Bashiri ya Muhammad
(O bearer of good news O Muhammad)

Ya Nadhiri ya Muhammad
(O warner O Muhammad)

'Ishqu Qalbi ya Muhammad
(The love of my heart O Muhammad)

Nuru 'Ayni ya Muhammad
(Light of my eye O Muhammad)

He taught us to be just and kind
And to feed the poor and hungry,
Help the wayfarer and the orphan child
And to not be cruel and miserly,

His speech was soft and gentle,
Like a mother stroking her child,
His mercy and compassion,
Were most radiant when he smiled

by: Sami Yusuf

Hati saya sedih... sebab saya buat salah besar.. Huh entahla..

Bila dengar nama Muhammad(SAW), terasa Baginda seakan ada di sisi memujuk... agar tidak bersedih lagi. (ermm ok saya tak sedih..)

Saya nak menghadap Allah jap.. nak tenangkan hati sebab Allah je dapat menghepikan saya balik...

bai bai (waving) -_- (muka straight)

Tuesday, October 20, 2009

Berdirila di sisi saya

Bila tengok sampai abes video ni, first word yang terpacul ialah: woooaahh... respect!!

Biasa kita dengar kerja sukarela/ voluntary work atau NGO selalunya berkaitan keamanan dunia, hak asasi manusia, kesihatan, alam sekitar seperti WWF, Greenpeace, Aman Palestin, Amnesty, Suhakam, PBSM etc....

Jarang kita dengar kerjasukarela yang berbentuk musik dan ingin menolong orang dengan musik tapi saya baru tahu ada group seperti Playing For Change yang membantu cara seperti ini. mengambil pemusik-pemusik jalanan dan membuat tour konsert independently dari satu negara ke negara yang lain dan mendapat bantuan dari orang-orang ikhlas membantu. So dapatla dorang ni cari makan untuk teruskan hidup.

The act of playing music with people of different cultures, religions, economics and politics is a powerful statement. It shows that we can find ways of working together and sharing our experiences with one another in a positive way. Music has the power to break down the walls between cultures, to raise the level of human understanding.
~ Mark Johnson, founder, Playing for Change

Playing For Change: Peace Through Music memenangi award dalam penghasilan dokumentari musik ni. Hasilnya cover lagu ni pertama kali yang dinyanyikan oleh pemusik jalanan seluruh dunia dikeluarkan secara independent. Lagu Stand By Me asalnya dinyanyikan oleh Ben E. King dinyanyikan oleh pemusik-pemusik ni sebagai sebahagian dari dokumentari berkenaan. Uuuihh menang award tu!!

Stand By Me

When the night has come
And the land is dark
And the moon is the only light we see
No I won't be afraid
No I won't be afraid
Just as long as you stand, stand by me

And darling, darling stand by me
Oh, now, now, stand by me
Stand by me, stand by me

If the sky that we look upon
Should tumble and fall
And the mountain should crumble to the sea
I won't cry, I won't cry
No I won't shed a tear
Just as long as you stand, stand by me

And darling, darling stand by me
Oh, stand by me
Stand by me, stand by me, stand by me

Whenever you're in trouble won't you stand by me
Oh, now, now, stand by me
Oh, stand by me, stand by me, stand by me

Darling, darling stand by me
Stand by me
Oh stand by me, stand by me, stand by me

Saya ingat dulu-dulu waktu pegi Pasar Seni kat KL atau Rundle Mall di Australia, bila ada je pemusik jalanan ni memainkan lagu, mesti saya akan duduk lama tengok dorang main kerana saya memang minat musik terutamanya isntrumental. Kalu ada sorang yang main violin kat rundle mall tu, saya akan duduk berjam-jam dengar setiap lagu yang dimainkan n pastila ada token yang saya bagi skit sebab dorang dah menghiburkan saya. Apa yang saya respect dengan mereka ni, sebab dorang ni bekerja... bekerja cari sesuap nasi untuk hidup dan bukannya meminta sedekah tanpa usaha. Ingat dorang suka ke menebal muka cari makan macam ni, tapi sebab takde duit jadi dorang kena cari duit untuk hidup. At least dorang tak minta sedekah.

So bila tengok ada effort sebegini, terfikir saya dalam otak yang semakin benak ni, rupanya masih ada orang-orang yang baik hati dan punya perasaan untuk menolong mereka ni, daripada kita yang selalu spektikal, prejudis, sinikal bila tengok orang-orang mencari rezeki seperti ni. mentang dorang menyanyi tepi jalan so kita pandang serong n pandang melirik sebelah mata (macamla korang keje bagus sangat)

bila tengok dorang ni, saya rasa hebat lagi dorang ni nyanyi dan main musik secara live pulak tu, kalau nak bandingkan dengan penyanyi kita yang masuk realiti TV show seperti Akademi Fantasia, One in a Million, Mentor etc yang harapkan popular, jual muka padahal nyanyi pun takla bagus sangat, nanti masuk studio pakai suara mesin dan main musik pon tak reti. Talent tak ada, pastu kita dok puja-puja macam la artis ni bagi duit kat kita kalau kita minat kat dia.

Kalu nak bandingkan dengan penyanyi dulu n sekarang... memang takleh nak banding. Penyanyi dulu diuji kerana bakat yang mereka ada, penyanyi sekarang terer sebab undi SMS? Penyanyi nasyid pun sama, mana dakwah dalam bernasyid dan rohnya dalam mengingati Allah seperti zaman jawaheer, nadamurni, the zikr, raihan, rabbani dan hijjaz. Mana? rasanya rata-rata nasyid sekarang tangkap leleh, lagu cinta anta-enti, musik lebih kuat dari lagu dan mesej yang disampai tak mencerminkan untuk mendekati Allah atau untuk mengingatiNya.

Apa yang penting, apa-apa yang kita lakukan, niat kena betul... Allah tahu niat kita. Dengan manusia kita boleh menipu, tapi tidak sesekali dengan Allah!! Remember that=)

So, PEACE!!

ps: Alhamdulillah, the big rainbow still remain stand by me when i want to cross a lake from this side to other side. hope it's not too slippery nanti jatuh dalam tasik, tenggelam!!=p ha ha ha ha (gelak guling)

Monday, October 19, 2009

Sorry



Sorry Seems To Be The Hardest Word

What have I got to do to make you love me
What have I got to do to make you care
What do I do when lightning strikes me
And I wake to find that you're not there

What do I do to make you want me
What have I got to do to be heard
What do I say when its all over
And sorry seems to be the hardest word

Its sad, so sad
Its a sad, sad situation
And its getting more and more absurd
Its sad, so sad
Why cant we talk it over
Oh it seems to me
That sorry seems to be the hardest word

What do I do to make you love me
What have I got to do to be heard
What do I do when lightning strikes me
What have I got to do
What have I got to do
When sorry seems to be the hardest word

Music by Elton John
Lyrics by Bernie Taupin

Maaf.... perkataan yang paling susah untuk kita sebut bila kita menyakiti hati, melukakan hati, menipu hati atau merobek hati orang lain...

Dan susah lagi untuk kita maafkan bila seseorang menyakiti hati, melukakan hati, menipu hati atau merobek hati kita meminta maaf dan meminta agar kita maafkan dia.

Tanyala pada sesiapa pun, manusia mana pun, tak kira dia bangsa apa, agama apa, bahasa apa, merentas seluruh dunia di mana-mana benua, dan di mana-mana negara... pasti jawapannya sama.. betul tak? kalu tak betul dia bukan manusia, dia alien!! te he he

Sepertimana perkataan cinta tu sukar disebut, samala jugak kedudukan perkataan maaf tu... Cuma dengan iman yang kuat dan hati yang berusaha ikhlas je membenarkan bibir sebut perkataan tu.. walau pun sebenar terasa payah nak sebut... betul tak? kalu tak betul, dia bukan manusia, dia alien!! te he he

So bila baca lirik Elton John ni, betul la apa dia cakap tu... walaupun dia tu gay- laki/bini dia lelaki, walaupun orang kulit hitam tu pakai salib, walaupun penari-penarinya seksi-seksi belaka, walaupun ada mamat-mamat saleh hensem, walaupun jeles tengok grand piano putih dalam video klip ni- tapi bukan tu yg menarik perhatian. Lirik dia yang saya minat, mencerminkan perasaan dan harapan suatu masa dulu... kini.. dan selamanya (hehe=p) yang dah lama hancur!!

yang pasti... pada yang bergelar akhi itu, berikanla seribu satu alasan pun dan meminta maaf atas apa yang berlaku...

.....sorry seems to be the hardest word.
(maknanya iman saya tak kuat dan hati saya tak ikhlas, betul tak? kalu tak betul dia bukan manusia, dia alien!! te he he=p)

"Ingat Allah, sungguh Allah itu Maha Pemaaf walau dosa kita setinggi gunung".

Sunday, September 20, 2009

Satu Hari, Hari Raya

Syawal menjelma lagi, bermakna kita dalam bulan dan hari yang baru... tapi saya masih seorang insan yang lama, tetap sama seperti dulu takde yang baru pun cuma yang berbeza umur yang semakin tua dan otak yang semakin mengecut, tak matang n jadi kebudak-budakan tak menyamai umur saya sekarang ni.

Namun saya harap segala amalan yang saya buat Ramadhan lepas walau sedikit, walau kekurangan, walau berdosa, walau lalai namun penuh harapan saya berharap agar titisan Rahmat dan Redha Allah memayungi saya dengan menerima segala amalan yang saya lakukan hanya keranaNYa, hanya untukNya. Moga Allah mengampuni dosa dan menerima amal ibadah saya, amin Ya Allah..

Hari ni first raya, rutin biasa saya sekeluarga, semalamnya mama masak rendang, kuah lontong, kuah kacang, ketupat, sumenya buat malam semalam dengan kerahan adik beradik yang ada (mujurla sume ada, kalu tak pengshan!!)

gambar 1: kitty dok dalam almari jadi mandur tengok kitaorang wat keje. (beli Corelle tu kat Australia, haaa..*berlagak skit* hahaha)

gambar 2: mandur ape, tido!! huh, kitty malas (macam tuan die jugak!! hik hik!=p)

usai je masak terus saya membuat tugas saya yang menjadi rutin tiap-tiap raya sampai sekarang iaitu mengosok cadar katil, memasangnya sekali (mujur acu tolong).. dan gosok baju raya satu keluarga!! kesemua kami tido dalam pukul 4 pagi, saya yang tumbang dulu! hehe.

Pagi raya adalah menjadi rutin saya memakaikan sampin untuk 4 jejaka tampan yang tua, separuh tua, separuh muda n muda (manja dorang ni!! eeiii, takpe encemnyer pasal saya pakaikan jugak!!) sebelum pergi Solat Sunat Hari raya Aidilfitri.

pas balik solat, saya bagi Kitty Gemok makan dulu, kesian dia lapo pastu barula saya ngan along sediakan juadah raya, makan time!! haha ^-^ pastu acara bersalam-salaman sambil bagi duit raya, saya dapat duit raye!! hahaha=p then bergambar satu famili first round.

Dah abes bergambar sakan melawat sedara mara pastu balik, sedara mara plak lawat kita pastu kepala pening yang teramat sangat (letih pun ye jugak) so tertido bersama acu yang menyusul lepas saya. bangun je tengok dia ada sebelah, rupanya kat bawah pun ada orang tido, ingat saya je!! huhu

pastu malamnya makan balik, huhu. then bergambar raya balik untuk malamnya pulak, second round (memang tak tukar baju sejak dari pagi!!) hahaha.

pastu... tree!! tak tau tulis ape dah, tu je la yang ada.

ps: yat, ko ni memang mengarutla! ha'ah memang aku mengarut pon!! huhu

Wednesday, September 16, 2009

Kenangan Akhir Ramadhan



Malam ni antara malam 10 terakhir Ramadhan… hurm (berfikir sejenak)

Saya teringat kembali kisah setahun lepas, malam antara malam terakhir Ramadhan di Adelaide saya berjalan pulang seorang diri selepas usai tarawikh di Surau Adelaide University. Waktu berjalan saya mendengar lagu Halaman Cinta by Misha Omar, i’m a big fan of Misha, hehe (Misha, if u read this bagila duit raya untuk saya^-^

Sambil dengar lagu tu, saya berjalan dengan otak yang serabut, mengenang nasib ditinggalkan orang tanpa sebarang penjelasan. Saya menanti setia selama 2 tahun di Australia dan sekembalinya ke Malaysia dengan harapan untuk berkahwin seperti yang dirancangkan. Tapi harapan itu hancur… saya dapat tahu dia kahwin dengan orang lain pada bulan yang sepatutnya kami disatukan…

Hati saya sesak dengan soalan-soalan yang tidak berjawab. Mungkin saya saja yang kisah dengan hubungan ni sedangkan dia tak rasa apa-apa pun, hurmm barangkali. Mudahnya berkata-kata, memberi janji, mengungkap ayat-ayat cinta, namun hakikat pahit yang saya telan, dia hanya berdusta!!

“Sabarla, pasti ada insan lebih baik menanti untuk awak” seorang rakan baik menenangkan setelah saya ceritakan apa yang berlaku. Terima kasih atas luang masa kerana mendengar luahan saya.

InsyaAllah pasti ada insan yang lebih baik untuk saya, diwaktu hilang keyakinan pada lelaki. Saya akui, hati saya remuk... setelah seluruh hati saya serahkan padanya. Namun dia tak tahu…

Saya naik bas tepat pukul 11.45 malam n duduk di sudut yang menjadi port biasa. Termenung… kenapa ada orang tergamak menghancurkan hati sedang dia yang memulakan dahulu... Saya tergelak sendirian atas kebodohan sendiri.

Waktu duduk port biasa, saya teringat segala kata-katanya, janjinya sepanjang perhubungan membuatkan saya sedih, kecewa, tertipu, terasa amat perit sampai.. saya sendiri tak tau nak cakap macam mana. Tapi… dah berlaku pun, dia waktu ni dah prepare untuk persiapan kahwin bulan 12 nanti.

Apa yang saya kesalkan, segala usaha yang saya buat untuk selamatkan hubungan ni, segala pengorbanan yang saya lakukan untuk dia sia-sia je, tak bermakna lansung… skit pun dia tak hargai. “saya jauh... 2 tahun tu cukup lama, dia tak sanggup tunggu”, katanya pada saya.

Ye benar, 2 tahun cukup untuk mengubah hati, tapi saya setia. Cuma… dia tak nampak.

Waktu memandang bangunan-bangunan klasik Inggeris menerusi tingkap waktu bas berjalan, bergenang juga air mata saya bila teringat apa yang dah terjadi. Cepat-cepat saya kesat sebab takut mat saleh kat depan saya tu perasan.

Mungkin silap saya kerana terlalu mempercayai, memegang janji dan harapan sepenuh hati terhadapnya. Ye… memang saya silap!!

Ye la, saya hanya merancang, tapi Allah jua merancang dan perancangan Allah adalah terbaik!! Saya yakin itu..

Apa yang saya harapkan, agar ada pelangi yang menyinari di celah-celah hujan gerimis yang menitik. Moga Ramadhan tahun depan, saya bisa tersenyum kembali menanti pelangi itu hadir untuk semusim lagi… kali ini untuk musim yang baru.

Tersedar dari lamunan yang hanya 15 minit tu, saya lantas menekan loceng kerana termiss 1 stesen ke depan. “huhu, jauhnyer jalan… sampai umah mesti kul 12.30 malam ni!!”

Lalu saya berjalan pulang ke rumah di malam yang suram. Berderap-derap tapak kaki saya melangkah… untuk tido dengan lena. Bes bes!! Hehe^-^

Mufler Girl,

Brooklyn Park, Adelaide 2008

ps: Pelangi tu besar, terang dan jelas!!! Alhamdulillah, Ramadhan kali ini lebih bermakna... =)


Thursday, September 10, 2009

Lost

Dah lama tak update blog, pertama sebab malas, second sebab takde mood, third sebab sekati saya la nak update ke tak, ni kan blog saya, hehe=p

pagi tadi tugas saya masak sahur, cadang nak buat-buat tak bangun tapi,
resultnya... saya masak nasi goreng yang sedap! (te he he)

pagi tadi cadang nak solat sunat tapi waktu sahur minum air terlalu banyak,
resultnya... perut kembung, terus tido!

pagi tadi saya tak larat nak bangun sebab lemah badan,
resultnya... lambat datang keje!

pagi tadi saya jumpa Dato A sebab ada discussion,
resultnya... pening!

pagi tadi saya pi amek PSP saya ngan earphone putih,
resultnya... saya main game jap! (adala sejam)

pagi tadi saya dengar musik instrumental, Summer masterpiece by Antonio Vivaldi,
resultnya... rasa nak beli violin jam ni gak!

sekarang ni saya tengah tulis blog,
resultnya... mengarut!!

Summer-Vivaldi

Wednesday, June 17, 2009

Eurovision 2010: Welcome To Norway!!:

Kepala tengah pening sebab duduk dalam aircond n tengok laptop lama sangat sampai berpinar mata!! keyboard pun dah double triple saya nampak, actually main taip je ni... buka2 je laptop dengar lagu si Alex Hensem ni (rujuk entry sebelumnya)

FYI, Eurovision Song Contest 2010 (ESC) akan dibuat di Norway sebab Alex yang hensem tu menang ESC 2009 tahun ni so deme buat kat Norway selaku negara pemenang. Memandang Contest ni akan dibuat di Norway, tertarik la untuk tengok apa ada kat Norway ni... so tengokla promo yang telah diedit oleh orang Norway sendiri dari laman Kementerian Pelancongan deme, ntah pe namenyer ntah (ni promotion Cuti-Cuti Norway la gamaknya)



tengok je promo ni, first impression: Waaaaahhhh, Uuuuiiihhhh... Subhanallah... Eeeeeeiii cantiknya tempat ni!! macam kat New Zealand (tak pernah sampai walaupun penah duk kat negara jiran dia Australia, just tengok promo macam ni la, tu pun sangat amazing!!) Subhanallah cantiknya, kan bes dapat pi Norway ni, huhu.

Ntah bila nak pegi ntah.. haaaa saya tau! saya tau! tunggu HONEYMOON!!! yeayy!!( saje membesarkan perkataan tu) haaa if dapat pi sana (amboi, Norway tu!! hik hik), kita pi rock climbing kat gunung tinggi melangit tu!! yang nampak macam sorang je leh duk atas tu.. err muat ke tak untuk dua orang ni hahahaha=p isshh nak naik gunung tu pun; mak aiihhhh tinggi nyer!! tak sampai suku dah semput!! haha... errr tak jadila, baik jalan-jalan tepi laut sambil menikmati permandangan... cantik...

Pastu kita main dayung-dayung meredah jeram, tak moa arr pakai kayak, takut!! bahaya!! at least kalu nak, kita naik pelampung belon besar ( sape pandai cari nama sebenar? saya lupa arr!! hover ehh???) yang boleh muat 6- 8 orang dalam tu kalu terbalik buleh paut pada orang yang sama-sama terbalik!! walau chances untuk paut pada orang sangat tipis kerana arus yang terlalu kuat, laju n banyak batu!! haaa pepandaila nak hidup!! If terjadi macam ni, teknik mengapung diri paling baik untuk menggelak tenggelam dan terkena batu tajam.. uuhh sakit!! (err dulu hampir-hampir lemas waktu main jeram ni, huhu)



Tak pun amek pakej extreme terbang bebas di udara, samada ada berani mati terbang macam tu je (walaupun pakai baju khas rintang angin) atau pakai glinder sayap tu.. err sanggup ke?? errr tak!! ok next!!...

Haaaa kita main ski, snow boarding kat pergunungan salji dan ice skating plak!! (penah main ice skating kat sunway piramid je, sob sob uuu sedih...) rasanya kalu snowboarding or skiing or ice skating ni tak jadi jugak, naik jet ski je la.. leh naik 2 orang sekali... romantik gitu!! (sape yang bawa sape, idak le teman tahu, hahah)

pastu jangan lupa, satu lagi aktiviti yang tak patut miss, berenang dalam air sejuk yang berais!! even BERUANG Polar tu pun heran, "ish-ish gile manusia ni!! deme tak sejuk ke berenang cenggitu, aku yang ada bulu tebal ni pun berenang sebab nak amek ikan salmon je!!" pandai rupenyer beruang polar ni bercakap!! hahaha

ermm rasa-rasanya sume aktiviti tu takkan dibuat, kalu buat pun mesti salah sorang je yang main sorang lagi tengok je... tak bes la kan.. so aktiviti yang paling sesuai untuk dilakukan bersama ialah... minum kopi n makan aiskem vanilla (terliurla tengok mat saleh tu makan) sambil tengok orang jalan-jalan...

"ehem, ehem, oit cik abang... tengok je la orang berjalan-jalan tu, takyah le usha sampai terjojol bijik mata!! eeeeeeiii gatalnya!!" cepuk kang!!

"ehh takdela, perempuan tu yang usha abang!! ooo berani cepuk?? haaa cepuk arr... cepuk?

"eerrr..." hahaha

anyway... promo ni sangat sesuai untuk orang-orang yang bercadang untuk berbulan madu, bawa famili melancong, saja-saja nak jalan sebab lepas tensen, orang yang membawa diri, yang lara atau merajuk hati, jalan berbulan-bulan dengan kengkawan dengan bagpack(bagpackers), jalan sengsorang atau pun membawa Kitty Gemok kesayangannya makan angin!! hahaha

eeeiii Kitty tengok tu ikan salmon manyak!! tapi makan sekor je tau, sebab 2 ekor lagi simpan untuk baby Beruang!! hahaha

abes cite!! total kos per person sorang 30 ribu, ngaaa!!! errr tak jadila, kumpul duit buat Haji lagi baik!!

so kesimpulannya...

Selamat Datang Ke Norway!!

Promote negara orang hik hik=p, walaupun begitu, negara saya Malaysia tetap jua di hati, err honeymoon kat Holiday Villa je la, bes jugak!!^-^

ps: smart gila promo waktu kapal terbang kertas ni terbang, sume tengok, orang, patung, burung even beruang polar pun tengok!!

Wednesday, May 27, 2009

eurovision contest 2009

Saya dengan tak sengaja terjumpa lagu ni... FAIRYTALE by Alexander Rybak dari Norway. Bila saya dengar lagu ni, kaki saya turut menari-nari ikut rentak violin tu waktu tengah tertekan dengan lambakan kerja yang bertimpa-timpa. Esok mesyuarat lagi.. huhu..

bila dengar lagi, comel pulak lagu ni, what a catchy song.. ke penyanyi dia yang comel, dah le comel pandai nyanyi n pandai main violin pulak tu, menari je belum nampak lagi hik hik. N yang paling bes sekali sebab dia menang Eurovision Song Contest 2009 di Moscow. Pertandingan ni disertai oleh negara-negara Eropah bermula sejak 1956, errmm dah lebih dari 50 tahun, uuiihh lama tu... Tujuan asalnya adalah untuk merapatkan kembali hubungan negara-negara Eropah yang retak pasca Perang Dunia Kedua. Uiihh dah lama contest ni rupenye... kalu la orang dah tue, ada cucu dah sekarang ni.

First time saya tengok pertandingan ni waktu kat Aussie dulu 2 tahun lepas, 2007 dan 2008 nyer contest. Walaupun kebanyakan lagu-lagunya tak le saya faham sebab deme nyanyi dalam bahasa kebangsaan deme tapi sangat menghiburkan kerana waktu ni la negara-negara seluruh Eropah ni nak tonjol bahasa, tarian, nyanyian n budaya mereka, sebab bukan sume deme ni buleh cakap omputih, so if tak pandai cakap bahasa Inggeris tu bukanla satu masalah besar, saya rasala sebab deme sume ni bangga je dengan bahasa sendiri.. so kita pun kenalah bangga dengan bahasa sendiri w/p bahasa Inggeris berabuk... betul tak??

Errmm selalunya giliran negara yang akan jadi tuan rumah tahun berikutnya adalah negara mana yang menang pertandingan ni seperti contoh Norway ni menang tahun ni so tahun depan dia le jadi tuan rumah. Pertandingan ni banyak saringan bermula dari tiap-tiap negara untuk memilih satu lagu terbaik untuk dihantar sebagai wakil negara masing sampaila ke final nanti, even si Alex ni dah serak sora, demam sebab banyak nyanyi sangat!! Tule sape suh nyanyi!! kan dah demam!!.

Dalam contest ni, deme takleh vote negara sendiri so deme vote la negara mana yang deme rasa patut menang berdasarkan lagu dan lirik, suara, tarian persembahan tanpa mengira bahasa apa yang mereka gunakan waktu pertandingan ni (actually selalunya deme vote sebab ada hubungan baik dengan negara yang deme vote tu, politik la ni) dan paling bes sekali sebab mereka mesti menyanyi secara live, bermain music secara live sebab ditayangkan pun secara live ke seluruh negara yang bertanding termasuk juga negara-negara yang tak buleh bertanding sebab bukan Eropah seperti Jepun n Australia (kesian tak dapat masuk, padan muka!! hehe) .



Contest ni dapat menaikkan nama negara yang menang sebab publisiti, promosi yang cukup luas dan dapat melonjakkan ekonomi negara sebab berjuta-juta orang datang n tengok secara live, samala seperti sukan Olimpik ke Komenwel ke, camtula... paling kurang pun 100 juta yang tengok. Actually contest ni mempunyai unsur politik berbanding musiknya sebab yela tujuan asalnya pun adalah berdasarkan politik juga. Saya dulu budak Hubungan Antarabangsa so bagi ulasan pun macam nak buat esei yang beratnya 30 %., hahah=p so nak tau lebih lanjut silala klik sini.

tapi sebenarnya yang menarik perhatian saya ialah lagu yang dinyanyikan oleh Alex ni, sebab dia yang nyanyi, main alat musik, tulis lagu dan lirik sendiri. Allahyarham P.Ramlee punya bakat sebegitu. (Al Fatihah kepada beliau). Lirik lagu dia sangat simple n terkena pada sesiapa yang pernah mengharap pada seseorang tetapi tak berbalas tapi masih menaruh harapan agar ada jalan untuk bertemu jika berpeluang la... ye la seperti kisah dongeng la kan(fairytale) yang sekadar menjadi impian dan khayalan walaupun itu menyakitkan sebenarnya, sebab mengharap benda yang takde.. hahaha macam kena kat diri sendiri jek=p tapi tu dulu la, sekarang ia kenyataan dan dah ada pun depan mata, terang, jelas, besar, dan nyata lagi... Alhamdulillah=)

So, enjoy the song... n meh le nari sama saya... goyang-goyang kaki setempat je, hahaha=p

kalu nak tengok pertandingan akhir yang alex ni menang, sila klik kat sini, sebab kat atas tu semi final je, hehe.

bes le tengok penari-penari tu menari tarian tradisional (folk dancing) deme, baju dia pun comel!! hihi. Actually ni kumpulan penari profesional Norway, Frikar yang sangat terer dalam tarian ni, even Alex pun kena booking untuk dapatkan khidmat deme, hehe.

ps: Cuba arr nari cam deme, hiiii haaaaa... mesti takleh yer.. semput memput!! Muahahaha=p

Tuesday, May 26, 2009

jangan mengumpat, berdosye...

Dah pukul 1 pagi, mata saya tak rasa nantok sebab mungkin dah puas curi tido kat opis tadi kerana kepenatan berkursus 3 hari. Ermm baru 3 hari kursus dah penat ceng hape tapi rupanya bukan saya je penat, ofis mates yang pi kursus sume rasa, deme pun tido rupenye bila saya tanya waktu petang tadi sebelum balik. Errrmm patut le senyap, masing-masing curi tido gak pas mesyuarat yang abes kul 1 petang tadi, huhu tak fit lansung!! esok mesyuarat lagi entah abes kul bape, rabu dan khamis ada kursus flash animation dari kul 8.30 pagi- 5 petang, huhu 2 hari lak tu.. ermm ni terlebih tido tadi tu yang tak dapat tido skrg ni.

So bila tak dapat tido saya belek2 la gambar-gambar lama waktu kat Aussie dulu… segala memori yang ada dalam minda terus berputar kembali bila belek gambar-gambar ni, errmm rindunye!! tu je yang dapat cakap.. terasa ingin kembali ke sana tapi bukan sebagai pelajar lagi, cukup sekadar melancong, melawat kawan-kawan yang masih ada di situ atau untuk berbulan madu, hehe^-^

Waktu tatap gambar-gambar ni, teringat ada seorang sahabat yang kata-katanya masih segar dalam ingatan. “akak ni cukup perahsia” saya tergelak kerana dia buleh “membaca” sifat yang saya sembunyikan dengan gelak ketawa…

Benar juga kata-kata dia kerana kebanyakan entry yang saya tulis di dalam blog ada yang samar –samar dan tak jelas maksudnya, tapi itulah cara penulisan saya kerana bagi saya setiap yang berakal buleh membaca ayat “between the lines” dengan kapasiti yang berbeza-beza. Dan mungkin juga saya ni sangat reserved so hanya menulis yang bes-bes je tanpa menceritakan hal yang sebenarnya… tapi saya senang dengan diri saya yang mana orang lain mungkin tak mengenali…

Well, setelah puas membelek ratusan gambar yang ada, saya sedari ada pelajaran saya belajar yang tak dapat saya beli dengan jutaan ringgit (jika adala). Alhamdulillah, Allah mengajar dengan mencampakkan saya di negeri asing tu agar menjadi lebih manusia dari apa yang saya ada sekarang.. (tak faham? please read between the lines, hehe^-^)

Saya pergi ke Australia seorang diri, tanpa ada menemani kecuali Allah. Berbekalkan iman, tawakkal, berharap penuh yakin yang Allah pasti telah sediakan ruang dan tempat untuk saya berteduh di bumi yang tak pernah saya jejak sebelum ni. (memang gamble habis!!!) Alhamdulillah, dengan izin Allah, diberinya saya tempat tinggal yang baik, sahabat-sahabat yang sangat membantu, makanan yang sedap-sedap, badan yang sihat, ilmu bermanfaat dari ilmu wahyunya, sains sosial, kemanusiaan, sains, pengurusan sampaila ke kejuruteraannya.

Namun setiap riang gembira pasti diselangi dengan kesedihan, keperitan yang saya lalui sepanjang hidup di sana. Dalam perjalanan itu sudah pasti ramai insan yang saya temui, berbagai-bagai ragam, sifat, tingkahlaku dan dengan bermacam-macam maksud, agenda, kepentingan membuatkan saya lebih berhati-hati dalam bercakap dan menilai setiap butir bicara yang dikeluarkan sama ada perlu diambil atau ditapisi.

Benar, saya juga pernah tersilap langkah kerana mempercayai bulat-bulat apa yang orang kata atau memberitahu apa saja yang saya ingin kongsi bersama namun saya akui bukan semua orang seperti saya. Setiap kata yang hadir dari orang lain dan ucapan dari bibir sendiri kadang kala memjadi fitnah dan salah faham mungkin kerana tersalah tafsir atau tidak memahami maksud sebenar yang mungkin berlainan dengan maksud yang difahami.

So daripada membuta tuli tanpa pertimbangan akal yang Allah beri mendengar setiap cerita sama ada benar, bohong atau ditokok tambah perisa, ajinomoto, garam dan gula agar sedap penceritaannya untuk dijaja dan dijual dengan laris sekali… atau mengeluarkan setiap patah bicara tanpa kewajaran…

Ada baiknya menilai apa yang orang kata dan berhati-hati mengeluarkan setiap bait perkataan… itu yang lebih baik... so thats explained why my blog is samar-samar like awan mendung yang terawang-awang di tengah-tengah langit yang biru... (tak faham? pease read between the lines, hehe!!) Sekian terima kasih.^-^

“Jauhi fitnah, kerana fitnah itu merosakkan diri, bangsa dan agama”

Pesanan khidmat masyarakat ini disampaikan oleh Yayasan Kitty Gemok!! (dia paling layak untuk menaja pesanan ini kerana dia tak pernah mengumpat, hatta pada kucing belakang umah sekalipun!! walaupun kucing belakang umah suka mengumpat dia... pemalas, gemuk, suka makan je, tak reti buat keje dan kuat tido!!) kuat tido?? eehh ehh macam tuan dia jugak la, hahaha=p

Wednesday, May 20, 2009

Rindunya pada Baginda...

salam sume.. sekarang ni saya tengah buat kertas kerja untuk pembelajaran berasaskan masalah (Problem Based Learning) if nak tau apa tu PBL sila click kat sini. Masalahnya saya yang bermasalah untuk menyiapkan kerja ni by date line Jumaat ni. Esok ada mesyuarat subjek baru dari pagi sampai ke petang dan saya pembentang salah satu subjek yang berkaitan dengan bidang saya juga, alhamdulillah.. kalu tak, tak tau la apa saya nak goreng nanti, haha=p. tengah2 tensen dengan bayak benda nak settle , jumpa orang sana sini tapi sume meeting.. haaiih abes la, camne nak siap ni, huhu..

sebelum rasa nak marah sume orang kan... tetiba diberi ilham untuk mencari nasyid selawat yang pernah saya dengar 15 tahun dulu waktu saya tingkatan 1 kat Pahang dulu. MasyaAllah jumpa!! Nasyid yang dinyanyikan oleh budak-budak perempuan. Tapi sayangnya versi sebenar saya tak jumpa. Versi sebenar ni dinyanyikan oleh para muslimin dengan suara yang mantap dan dengan pukulan gendang n rebana yang penuh semangat. (lelaki kan, so tenaga dan suara mereka sangat bertenaga)

Bila dengar je nasyid ni... hati saya terasa sebak dan terus menitis air mata, kerana rindunya saya dengan Rasulullah SAW... Selawat dan salam ke atas baginda dan keluarga serta para sahabat... terbenti sebentar segala kerja yang saya lakukan kerana di bawa jauh hati ini ke tempat yang aman lagi tenang... Susah nak bagitau macam mana rasa rindu sebab tiada kata yang buleh menerangkan perasaan tu. Rasa rindu pada Allah dan Rasulullah adalah satu perasaan yang istimewa yang tak sama seperti mana kita rindu pada ibu bapa, adik beradik, suami atau isteri atau kekasih hati. Mungkin ada para sahabat di luar sana juga pernah merasai dan memahami apa yang saya rasa sekarang ni. =)

Alunan nasyid ni saya dengar pertama kali sewaktu saya nak pergi ke pasar pagi-pagi dalam pukul 8 untuk beli barang keperluan masak untuk adik-adik kerana mama waktu tu tak dapat tukar dari KL ke Pahang so kami adik beradik punya tugas sendiri. Along tugas dia masak untuk kami adik beradik, waktu tu uda n acu kecik lagi... Adik lelaki saya (alang) waktu darjah lima setiap hari membonceng mama naik basikal pukul 6 pagi untuk ke stesen bas Bentong Pahang, berulang-alik mama dari Pahang-KL. Pas mama naik bas, alang tunggang basikal tu balik ke umah balik pastu dia tido hihi. Abah pula yang diarah bertukar ke Pahang waktu tu out station ke Terengganu.

sambung cite balik, waktu tengah naik basikal tu lalu lorong biasa pastu ternampak satu kedai kecil yang menjual buku-buku agama so saya terpanggil untuk singgah, sambil belek2 kaset, waktu tu hanya ada kaset (kira canggih dah waktu tu!!) takde cd, mp3, ipod, dopot, hanset canggih ke ape-ape ni takde!!) sambil-sambil sembang dengan pakcik kedai tu, dia tunjuk album kumpulan nasyid Nada Murni yang merupakan perintis industri nasyid di Malaysia.. sekarang ni bergelar Rabbani, Hijjaz, Raihan etc setelah berpecahnya Al Arqam. So mestila pakcik tu orang Arqam juga. Dia sangat baik, selalu bagi diskaun kat saya.. if beli buku agama n kaset2 nasyid Nada Murni. if rege dia RM 6 saya dapat 3 inggit je.. ye la budak sekolah kan, mana ada banyak duit sangat, simpan duit belanja sekolah untuk beli kaset2 ni, termasukla album KRU, hehe. (dulu-dulu punye cite la ni, hahaha=p)

Jadi tiap-tiap hari saya singgah baca buku percuma sambil tanya ada buku atau kaset baru. Then dia bagi satu album, dia cakap " ni nasyid dari Syria khas untuk Rasulullah , nak dengar tak?" saya cakap nak sambil tengok tajuk nye "Qasidah Dari Syria" satu lagu yang dia pasang, terus sebak hati saya seperti mana saya rasa sekarang.. terus saya nak beli, dia tunjuk ada 3 album, saya beli ketiga-tiga tu dengan hanya 15 inggit sedang harga sume tu RM 30. Pastu balik umah terus pasang... n sampai sekarang kaset2 tu masih ada dalam simpanan termasuk kaset Nada Murni.

Jadi selama 3 tahun saya kat situ, setiap balik sekolah je saya singgah ke kedai pakcik tu untuk membaca buku-buku yang ada kat situ sambil sembang-sembang ngan dia, dia banyak bagi tazkirah n berkongsi ilmu, since saya budak-budak, lagila dia suka sebab tengok saya khusyuk je dengar bila dia cakap tu. Nampak bese je tapi ilmu banyak tu.. Isteri dia kekadang ada kat situ jemputla saya makan goreng pisang yang dibeli untuk suaminya yang seharian kat kedai kecik tu. Selalu saya akan datang ke rumah ustazah Zainab (ustazah sekolah yang sangat2 lembut baik dan tabah hidup dia) waktu zohor tolong jaga anak kecik dia then sebelum Asar saya datang kedai pakcik tu n balik pas Asar. berterusan sampaila saya berpindah ke KL waktu tingkatan 4. huhu sedihnya saya waktu tu... sob sob

ermm what a memory.. tu le antara kisah saya kecik-kecik dulu. entah mana la pakcik baik tu sekarang ni.. sebab saya pun dah lama pindah balik KL. Ustazah Zainab pulak pindah ke Kuantan ajar sekolah kat sana, kami adik beradik tolong packing barang waktu dia nak pindah tu... saya ingat lagi dia cakap pada saya, along n alang " along, angah, alang.. kalaula anak-anak ustazah yang bujang2 ni n sorang anak dara ni dah besar (waktu tu umur kami hampir sebaya), nak je ustazah kawenkan je dengan korang, senang hati ustazah takyah fikir dah.. kita orang waktu tu dah malu-malu alah, termasuk anak-anak dia yang sama-sama punggah barang untuk pindah..hahaha kelakar!! comel la ustazah tu, rindu kat dia juga.. moga Allah membalas jasa baik ustazah dan pakcik tu.. Amiin.

Alhamdulillah bila dah dengar selawat2 ni, saya terus naik semangat untuk buat kerja balik^-^. sambil2 tu saya letak jugak nasyid yang bes dari:

Pakistan,



Yaman,



Malaysia,



United Kingdom,



Arab Saudi,



USA,



Jerman,



sekian... terima kasih=)

Friday, May 8, 2009

Nikmat Manakah Yang Kamu Dustakan.


I used to live a life alone, living it just for me.

And I had no idea that this life, would judge my eternity.

I looked at myself, and I wondered, who created me.

I had to open my heart and open my mind, and open my eyes to see.


Open my eyes and see the existence of what�s surrounding me,

Its more than just chance, its more than just coincidence.

Look around and see, the earth, the moon, the sun and the sky,

A beautiful creation of Allah, so how could you deny.


CHORUS

How can you deny the oneness of Allah, Allahu Akbar!

How can you deny the oneness of Allah, Allahu Akbar!

How can you deny the oneness of Allah, Allahu Akbar!

How can you deny the oneness of Allah, Allahu Akbar!


Lift your head and look up above and you'll see it so clearly,

The stars that glitter all around the birds that fly over me.

I see the rain fall from the sky and see a seed become a tree.

Lift the veil from your heart, Worship Allah and you'll succeed, you surely will succeed.


Open my eyes and see the perfection of what�s surrounding me,

Its more than just chance, its more than just coincidence.

The air that I breathe, the food that I need.

The plants and the trees, the sun and the seas.

You and me, everything you see, so how could you Deny!


CHORUS

How can you deny the oneness of Allah, Allahu Akbar!

How can you deny the oneness of Allah, Allahu Akbar!

How can you deny the oneness of Allah, Allahu Akbar!

How can you deny the oneness of Allah, Allahu Akbar!
[ www.thenasheedlyrics.com ]

masyaAllah bila saya terdengar lagu ni terus terketuk hati saya dengan segala nikmat yang saya lalaikan selama ini, astaghfirullahal 'azim, alhamdulillah hidayahNya masih melitupi hati sanubari saya yang longlai ni...

pada sesiapa yang singgah ke blog ni sama ada tersinggah atau memang pegunjung tetap, dengarkanla lagu ni tajuknya How Can you Deny dari No Beat Necessary by TakbirProduction dari Melbourne Australia, klik sini untuk lebih lanjut (promote album ni, hehe=p). moga bermanfaat pada korang sume=)

Wednesday, May 6, 2009

pegi cc

sekarang kat cc, sebab apa? sebab takde internet kat umah... actually bukan sekadar cc lebih pada cc untuk online games purpose.. huhu rasa payah sebab ye la selama ni internet kat umah tapi skrg takde so kena la bersusah skit nak pi cc tapi sebab kadang2 otak ni hanya aktif waktu malam so efisiennye waktu malam juga.. dah lama tak masuk cc so ada kesempatan masa ni.. sambil godek2 internet.. sempat gak main online game.. pilih je la yang mana bes hahaha.. dah lama tak main online game ni.. rasa bes jugak, haha.

tengah2 main ni pandangla kiri kanan tempat duduk.. uuiihhh sume lelaki, kita sorang je perempuan yang main, tapi mujur ada 2 orang ousmates yang ada sekali, godek2 internet gak.. erm sambil 2 tu sembang2 gak dengan kakak2 adelaide yang dirindui, ngan adik bongsu tersayang saya ni, sembang dengan adik encem saya jugak.. tanya khabar, minta nasihat sambil2 tu, sms dgn kawan yg bagi msg tanyakan kahbar berita... erm rasa hepi skit (time pi cc ni le time tu deme nak tanya, time saya dok sorang2 kat umah, takde sape lak nak sms, hahah=p)

so tu je setakat apa yg saya buat untuk malam ni.. sekian terima kasih

Sunday, May 3, 2009

tersentuh...

tadi dengar lagu yang dipaparkan oleh rakan blogger, bila dengar lagu tu kenapa tetiba terasa hati saya cukup tersentuh.. terbawa sampai ke sudut hati yang cukup rapuh dan kecik... dalam lagu tu... terpapar suatu harapan... suatu harapan yang tinggi... yang mengharap untuk dihargai, untuk difahami, untuk disayangi walaupun sebenar-benarnya tidak sedikit pun mengharapkan sebarang balasan, terbitan dari perasaan ikhlas juga cerminan hati yang tulus...

walau tak berkaitan ngan diri sendiri pun, hehehe=p

Friday, April 24, 2009

DG (Driving+ Gastrik) Part II

Esok test driving ulang kali ke 2... errmm saya yang berada di dalam bas untuk balik ke kl, ambil cuti sehari semata-mata untuk test ulangan ni memikir, camne la nak lulus bukit ni, bukannye susah, cuma gemuruh terlebih... haaiihh entahla, pasrah je...

waktu perjalanan pulang saya dah memang pening n sakit perut lantaran tak makan pagi kerana bergegas ke dewan peperiksaan untuk menjaga exam seawal 8 pagi hingga pukul 12 tgh hari... kerana terlalu lapar saya makan nasi dgn lauk yang pedas, memang silap besar sebab sepatutnya saya ambil makanan yang lebih ringan such as roti n minum air bersusu untuk mengelak asid dari berkumpul, tapi apa nak buat, saya dah makan nasi sampai abes!! pas makan je terus terasa pening yang teramat sangat, waaaa saya gastrik!! huuu saya bertahan sehingga waktu kerja abes terus naik bas pulang ke kl.

start je bas jalan saya dah rasa mual kerana bas bergoyang teruk (atau kepala saya yang bergoncang sebenarnya) kerana tak tahan saya muntah berterusan selama 2 jam setengah, Allah saja yang tahu betapa peritnya saya rasa waktu tu, dengan kepala yang berdenyut-denyut, perut yang sakit, muntah pula tak henti (mujur ada plastik bag) ya Allah, seksanya rasa waktu tu... sampai tol Sungai Besi baru saya lega... tu pun dah lembik badan, mata pun dah berpinar so saya lelap sekejap sebelum sampai ke Puduraya.

balik je rumah saya terus tido kerana terlalu letih dan tak bermaya, sampaila esok pagi 7.30 nak test keta.

Pas solat subuh kul 6.30, siap-siap apa sume, minum pagi etc... 7.30 sharp terus ke tempat test kete.. waktu tu kepala masih pening tapi tahan kan jugak sebab saya tak mao ulang buat kali ke-3 huhu. Ya Allah luluskan aku...

bila dapat no je, ermm antara yang terawal buat test ni, nombor belas-belas, saya tengok muka2 yang ambik test ulangan ni, ermm buleh kata sumenye saya cam sebab deme juga buat test yang sama minggu lepas.. huuuu separuh dari 300 lebih orang yang minggu lepasnye test ada kat sini arini, huuu dan buleh kata sume fail bukit!! huuu saya doa supaya saya n deme2 ni lulus sumenye.. takyah ulang ln tak perlu bayar lagi... muka sume mengharap n cuak seperti saya sebab ye la sume nak lulus dan tak moa pandang dah tempat test ni lagi.. dah tak lalu.

sampai giliran naik bukit, masuk je keta.. huuuuu cuaknya jangan cakap la, sebab saya sangat nak lulus lantaran kerja jauh dari kl membuatkan saya fikir banyak kali untuk cuti dan berulang ke kl semata untuk test ni. "ya Allah mudahkanla urusanku, engkau lebih mengetahui kepayahan diriku" naik je bukit, tangan saya mengigil masukkan gear (mungkin takut gagal seperti sebelumnya) sampai je bukit, terlebih pulak... pegawai JPJ tu suh undur balik buat kali kedua so saya buat seperti yang di suh, naik balik tepat atas line kuning, pegawai tu pun bagi sign suh proceed, saya pun proceed tapi masalahnya kerana terlalu cuak saya mati beberapa kali enjin dan handbreak tak dapat turun habis kerana tangan saya mengigil, saya dah berundur 3 kali, tapi sempat break.. if kali ke-4 saya undur memang terkeluar dari line kuning tu... saya dah betul cuak!! then sempat tengok muka-muka calon yang berada di sebelah kanan saya, muka deme pun cuak sebab harap saya dapat lepas bukit tu (mostly yang buat ulangan, sebab deme kenal)

then pegawai JPJ tu bangun, dia tahu saya cuak then dia cakap... " adik, skiiiiiit je lagi adik.. skiit je... 1 je lagi ni, kalu kuar ni saya tak dapat tolong" saya bila dengar tu terus tekan minyak rasa enjin gegar pastu turun hand break, zoom meluncur ke depan, masyaAllah alhamdulillah saya lepas bukit!! pastu parking n tiga penjuru memang takde masalah.. alhamdulillah saya lulus!!
then saya terus inform insan2 tersayang yang saya lulus...

alhamdulillah.. dapat lesen sah pasni, so takdela rasa bersalah lagi sebab selama ni saya bawa kete tanpa lesen, auto lak tu... hihi=p

terima kasih kepada sume yang mendoakan...=) Allah jua yang dapat membalasnya.

Thursday, April 9, 2009

Double D (Driving + Demam) Part I

huuu demam lagi...

tadi waktu nak pi driving test seawal pukul 7.30 pagi tadi, masuk-masuk je kete terbersin-bersin, pastu batuk selsema, sapu tangan memang tak lekang dari idung.. sampaila tempat belajar memandu.. duduk je bilik menunggu yang dipasang aircond pagi-pagi tu menambahkan sakit saya... terus rasa seram sejuk.. huuu demam...=(
pastu pergi tempat menunggu untuk test bukit, masuk je kete, bersin lagi... mata pun dan berpinar-pinar pandang bukit tu.. jalan je le jugak, keputusannya....... saya kantoi!! hua ha ha... takpe la lain kali saya cuba lagi... sambil ambil keputusan saya kat pegawai JPJ tu.. dia pun tanya apsal takleh buat? patut tadi buleh... bla bla bla.. saya pun angguk-angguk sambil terbersin-bersin, kesian mamat tu.. pasni mesti jangkit kat dia.. hihi. pastu turun pi balik kat bilik menunggu yang ber aircond tu, badan saya start seram sejuk balik.. huhu demam.. sambil tu sembang-sembang dengan adik-adik rakan sekelas acu, macam-macam kitaorang sembang, dari game PS2, kete, politik, apa nak buat masa depan, macam mana test jalan raya pasni.. bla bla bla.. sampai waktu rehat... sambil membalas sms n call insan2 tersayang yang prihatin bertanya bagaimana driving test tadi.

pas waktu rehat, sharp 1.30 pengawai JPJ panggil nama untuk test jalan raya, termasuk nama saya sekali, yeay!!! takde le lama nak tunggu sebab yang ambil test untuk arini seramai 320 orang!! huuu memang sampai petang jawab nyer ni...

pas dah abes satu demi satu group saya dipanggil, kini giliran saya. huuuu cuaknyer, harap sportingla pegawai yang menilai saya ni... masuk je terus bagi salam, mamat pegawai tu menjawab salam sambil memandang tersenyum, huh!! lega skit hati sebab jam dah pukul 3.30, waktu tengah panas-panas tu dia masih mampu untuk tersenyum, yela masuk saya ni dah 45 orang yang dia uji sejak dari 9.00 pagi. ermm sabarnyer dia! tabik spring tuan..
pas dah check sume benda yang patut saya check, so saya bagi signal kanan untuk kuar ke jalan raya.. start je kete jalan.. pegawai tu mula bersembang dengan saya macam-macam, dari peribadi saya, belajar(khususnya macam mana saya rasa duduk oversea), kerja, soal hati, plan masa depan etc.. saya tahu dia ajak bersembang tu agar mengurangkan gemuruh yang saya rasa waktu pandu tu, tergelak-gelak pun ada sebab dia tanya soklan, saya jawab spontan, ye la otak saya fikir untuk lepas jalan raya ni, at least sebagai ganti bahagian bukit yang saya tak lepas tu.. dia pulak tanya macam-macam saya jawab je le apa yang terfikir dalam otak..

manala tak gelak sebab waktu benti kat simpang, saya cakap dengan muka penuh kecuakan.. "uiihh banyaknyer kete, camne nak kuar ni..." dia pun jawab sambil memandang saya, "buleh ke nak kuar ni? if tak saya pegi tahan dorang" so dia pun nak pi keluar tahan kereta-kereta yang ada kat simpang tu sebab nak bagi laluan kat saya untuk lalu, saya cakap ngan dia.. "huuuu tuan, jangan kuar... duduk sini, jangan pi mana-mana" jawab saya sambil tepuk-tepuk kusi yang dia duduk tu, apa lagi tersengih senyum dia tengok muka cuak saya tu hihi (camnela muka saya waktu tu ehh) pastu masuk gear terusla memandu sambil bersembang-sembang... huuu alhamdulillah, saya berterima kasih sangat dengan dia kerana bila sembang-sembang tu, tekanan yang saya rasa tu kurangla.. sampai la balik semula ke tempat saya mula tadi, pastu sembang lagi sebelum menunggu orang last yang akan dia uji selepas saya.. sambil tersenyum dia memberi keputusan jalan raya...

Lulus, 18/20 waaaaa hepinyer!! terima kasih tuan... okla dah lulus so dua minggu lagi saya akan buat bukit semula, hihi. (w/p tengah fikir macam mana nak pi ujian nanti sebab kesuntukan masa)

so pas balik dari tempat ujian terus ke umah waktu asar.. badan saya mulai panas.. ermm memang sah demam ni, saya dah hampir ilang sora, batuk-batuk dan sakit tekak, selsema sampai berair idung... huuuuu kesian saya.. terasa lemahnyer badan ni... mungkin tertekan test driving tadi kot.. hihi;)) apa apa je la...

Tuesday, April 7, 2009

alergic

waaa.... alergic lagi!!! tadi tengok sebahagian tubuh berbintik2, merah, gatal tapi sakit dan tak selesa. dah lama juga tahan dan dah makan pun ubat makan dan sapu yg di prescribed doktor dan ahli farmasi tapi still tak berubah jadi arini ni kena jumpa doktor juga walau sebenarnya berat nak pergi sebab rasanya tak berkesan lagi kat badan yang tak lut dengan ubat-ubatan moden.

rasanya macam2 alergik yang pernah saya kena sebelum pergi ke Australia waktu kat Australia dan pas balik Australia.. memang tak lepas dari alergik, alergik makan, alergik udara, alergik hayfever, alergik hama, dan lain2 lagi tapi alergik paling teruk penah saya kena waktu kat australia selama 3 bulan berturut-turut sampai agak terjejas pengajian universiti, kerap tak datang kelas dan hanya bergantung pada kerajenan yang tak sebape ni, adala juga selak-selak buku, tengok-tengok nota, buka online resources dan sumber dari rakan yang sudi membantu... huuuu kesian saya!!=(

mula-mula sebab makan daging kambing, gatal kat lengan usah cakapla memang teruk sampai luka2 saya garu sebab terlalu gatal pastu jumpa doktor GP (general practitioner) so dia bagi ubat zyrtec untuk alergic hayfever dan gatal2 kulit. Di Australia, doktor klinik biasa GP ni dihormati dan dipercayai berbanding doktor pakar sebab GP tahu sume penyakit berbanding doktor pakar yang hanya tahu satu bidang saja.

ok, sambung cite pastu alergi bertambah teruk bila saya makan salmon dan tuna, kepala saya start pening2 sampai nak pergi sekolah pun tak larat, tengok bus stop pun dah double triple so patah balik ke rumah, pastu jumpa lagi doktor dia buat treatment akupunture guna laser tak pakai dah jarum cucuk-cucuk ni pastu balik rumah pening makin berat pastu termuntah-muntah sampai flat badan dibuatnya.. kak yana kak PhD waktu tu menjadi housemate rumah bawah risau keadaan saya terus suh berenti treatment tu setelah hampir 6 kali buat akupunture, actually tinggal kali 2 kali je lagi tapi sebab badan tak mampu untuk meneruskan treatment so saya benti sebab condition badan terlalu lemah.

namun cite tu tak berenti setakat tu saja, selepas saya berpindah rumah atas bersama kak ton, kak PhD juga saya bertambah sakit, tambah tersalah makan menambahkan alergic, saya tak buleh makan makanan yang dipreserved seperti makanan dalam tin or makanan sejukbeku seperti burger, hotdog, fish ball, ketam ball dan sewaktu dengannya.. pergi jumpa GP saya dikesan kena alergic hayfever waktu alergic makanan yang saya hadapi, waaaaaaa astaghfirullah, sakit yang memang saya tak mahu sebab tahu sakit dia macam mana.. (mana buleh nak pilih sakit lak kan). Alergic ni biasa berlaku di negara empat musim kerana ia berpunca dari musim pendebungaan waktu pertukaran musim. saya kena waktu pertukaran musim bunga ke musim panas. Sakit ni teruk bagi sesape yang kena tapi cepat baik jika kena dengan ubat dan betul rawatannya.. kena sakit ni saya terus demam teruk yang panas sejuk, panas sejuk berulang2 kali, pening kepala yang sangat teruk, muntah2 yang sangat kerap, bersin yang tak henti, batuk2 yang kering sampai hilang suara dan malam-malam mengigil sebab badan yang terlalu panas sedangkan suhu di luar waktu malam tu 10 darjah celcius!!

yang saya sangat terharu tu bila kakton malam2 buka pintu saya berikan air kosong untuk diminum agar panas badan saya kurang dan insan tersayang dari Mesia kerap bertanyakan khabar dan nasihat agar banyakkan minum air dan jangan keluar dari rumah terlalu kerap. Bila nampak sakit saya makin teruk kak ton yang belajar ubat homopati memberi last resort saya agar kurang dari sakit yang terlalu berat bagi saya waktu tu sebab seems ubat alergic yang diberi doktor tak memberi kesan pada badan. Alhamdulillah dengan treatment homopati, nasihat dan concern dari insan2 tersayang dan makan yang saya jaga, alhamdulillah beransur kurang sehingga saya pulang ke Mesia.

tapi selepas 3 bulan balik Mesia, alegic yang lain pula datang, doktor cakap ni berpunca dari udara... huuuuu dah 2 kali guna ubat yang berlainan tapi masih tak kurang pon!!

"ooiii angah, buat apa lagi tu, pi le klinik cepat dah malam ni, kang tutup!! pegi cepat" abah yang tercegat kat depan pintu bilik buat muka tak puashati sebab dari petang dia suh saya pegi klinik, tapi dia dah balik surau dari solat Maghrib, tengok saya masih khusyuk lagi kat depan komputer.. huhu ye abah.. angah pegi le ni!!! huuu abah ni, tak sporting la.. huuu ye ye angah pegi=p

Tuesday, March 31, 2009

Ketulusan Hati



Cintaku tak berdusta
Tak mengenal ingkar
Tak kenal nestapa
Cintaku hanya indah
Hanya bahagia untuk selamanya

Apa yang kurasakan ini
Persembahan untuk dirimu
Kau dengarkan kasihku

Mencintaimu tak mengenal waktu
Tak mengenal puitis
hanya tulusnya hati
mencintaimu tak mengenal ragu
keyakinan hatiku hanya untuk dirimu selalu

Cintaku tak berdusta
Tak mengenal ingkar
Tak kenal nestapa
Tak ada seribu janji
Hanya bahagia untuk selamanya...




Sedihku sakitku ku terima
Ku rela ku pasrah jalanku
Ini suratan aku dicuba
Demi rahmat-Mu ku memohon

Ya Allah redhai ketulusan hati
Ya Allah beri aku ketabahan
Ya Allah aku sanggup berkorban
Demi rahmat-Mu Ya Allah

Di dunia yang sarat godaan
Ku mohon dosaku ampunkan
Ingin bahagia dunia akhirat
Turunkan rahmat-MU untukku

Ya Allah redhai ketulusan hati
Ya Allah beri aku ketabahan
Ya Allah aku sanggup berkorban
Demi rahmat-Mu Ya Allah...

tadi baru lepas masak, rehat jap sebab perut yang tak selesa, sambil tu mecari kat youtube lagu tema drama indonesia tajuk Aqso dan Madina yang acu, adik bongsu saya suka tengok tiap-tiap isnin-hingga jumaat (ye kot). Cari2 takde pun video klip tapi adalah lagunya yang bertajuk ketulusan hati.. cari-cari kuar lagu anuar zain, eh eh tajuk sama ehh? pastu dengarla lagunyer... sedap jugak.. pastu acu yang lalu di belakang bertanya " ehh angah baru tau ke lagu ni? lagu ni dah lama la.." saya menjawab ngan lampinyer " iye? dah lama ehh?? hihi mana angah tau.. ko pun tau angah ni tak tau lagu-lagu sekarang ni" acu jawab.. "ermm angah memang lampi! hehe"

pastu dengar lagu ketulusan dari marshanda pulak.. " ehh bes jugak lagu ni, lirik dia simple tapi bagus, Islamic n rasa nak nangis pulak sebab memang kena dengan diri.. ye la dalam menempuh hari-hari yang mendatang, dalam membuat sesuatu keputusan penting, ada harga yang perlu dibayar, ada pengorbanan yang harus dilakukan... (hati saya bercakap sendiri) termenung sekejap... bukan sekejap lama... berfikir panjang sampai terlelap kat depam komputer sambil memegang cawan milo yang masih ada separuh.." hurmmm

sebabkan dua-dua lagu yang tajuknyer sama ni bes, saya letak kat dalam dalam blog... so pasni takyah cari lagi..

saya tujukan lagu ini untuk sesape saja yang terasa lagu ni saya tujukan untuknya... terimalah.. ketulusan hati.

Sunday, March 22, 2009

walking in the evening...

Petang itu... saya berjalan perlahan-lahan seorang diri di kawasan berbukit sambil memerhati permandangan yang menyegarkan mata dengan menghirup udara yang bersih... melalui jalan tar yang berbukit-bukit, di kirinya penuh dengan rumah-rumah English yang comel berderet di lereng bukit dan di sebelah kanannya dipenuhi pokok-pokok pine yang tinggi dan hijau.. emm terasa terang mata yang kabur ni bila memandang sumenye hijau kat sini... entah berapa lama saya berjalan sehingga terasa lenguh kaki tapi gagahkan juga kerana ingin sampai ke tempat biasa sebelum malam menjelang...

Sambil berjalan tu, menyapa beberapa penduduk tempatan yang sememangnya rajin menegur tak kira siapa pun yang mereka temui tambah-tambah orang asing seperti saya ni.. lagila obvious dorang nak tegur... emm waktu tengok orang-orang yang amek angin, adala couple tua2 sambil pegang tangan waktu jalan.. tua-tua pun pegang tangankan.. (ermm romantiknya dorang ni...) jarang la tengok pasangan tua kat mesia buat macam tu.. takpe!! nanti saya dah tua saya pegang tangan suami saya macam tu jugak!! hihi ^-^.

oo sambung balik... pastu saya jalan lagi nampak pulak sepasang suami isteri yang membawa stroller sambil bergurau-gurau dengan anak yang didukung oleh suaminya, so mestile stroller yang isteri dia pegang tu kosongkan... ehh tak kosong.. ada baby rupanya, hihi... silap arrrr!! malu2!! (uiihhh comelnyer baby tu tido!! siap hisap jari lagi, hihi) pastu nampak pula seorang remaja lelaki yang berjalan sorang diri.. errr samala macam saya tapi bezanya dia ada anjing untuk menemani.. uuihhh besarnya anjing dia!! bulu tebal lak tu... ada setinggi pinggang saya gamaknya.. (actually saya yang ketot, hihi)

Pastu melambai-lambai satu famili bersama anak-anak yang duduk berehat di laman rumah sambil minum petang, tea time!! (ermm bahagianya famili ni) pastu nampak pulak sepasang adik beradik yang menaiki basikal sesama, abang bawa basikal adik perempuan dia yang bonceng... uuiihhh sweetnyer adik beradik ni.. (balik umah mesti gaduh gak ni, hehe) pastu jalan lagi nampak dua orang pemuda yang berjiran sebelah menyebelah bersembang sambil membelek-belek kereta yang ada di tepi mereka (ermm lelaki, mesti sembang pasal kereta ni, kereta baru kot...)

pastu... jalan depan lagi nampak pulak sepasang suami isteri dalam 30-an sama-sama mengemas garden yang memang sedia lawa.. (nak kemas apa lagi ehhh??) nampak suami dia mengerat2 batang ros while isteri dia tengah letak anak pokok n ratakan tanah tu.. then tetiba nampak sorang budak kecik amek scope mengorek2 tanah yang mak dia ratakan cantik2 tadi... nak tolong tapi sebenarnya menyusahkan lagi...(haha, ni la dikatakan tikus yang membaiki labu) ermmm terhiburnya hati bila tengok ragam manusia yang berbeza... setiap hari pasti berubah... tidak ada yang sama.. anyway tengok orang-orang ni bulehla jugak distract saya dari merasa kaki yang semakin lenguh...


errr jap!! terdiam sekejap saya kat tepi jalan tu.. tetiba terasa sayu kat dalam hati... errr saya jalan sorang-sorangla.. takde orang teman pun.... ermmm takpela... hati saya memujuk lalu meneruskan perjalanan ke bukit yang tak bape tinggi.. sampai-sampai je saya terus duduk sambil memandang view yang sangat menenangkan mata yang memandang.. errrmmm nyamannya udara kat sini... memandang segenap ruang dan sudut yang buleh dicapai oleh mata yang kecil ni.... Subhanallah, cantiknya tempat ni.... kini saya seorang diri.. setelah puas bertemu dengan berbagai manusia sebentar tadi... kini sunyi... sepi.. tenang.. ditemani hanya.. rumput hijau yang panjang.. bukit-bukit tinggi yang menghijau.... rumah2 yang kecil dari pandangan mata... bunga2 liar yang hidup subur di atas rumput.. langit biru yang tinggi.... awan cerah bertompok-tompok putih.... lama saya memandang... mendengar bunyi burung berkicau-kicau, saya tertawa sendirian kerana comel je mereka bengurau sesama mereka... ermm betapa besarnya Allah... hebatnya Allah menjadikan semua ini... rasa kagum dengan kehebatan Pencipta... rasa tenang di hati... rasa amat tenteram seperti tiada masalah yang berlaku, lari dari dunia kota menyesak perasaan...


My prayers, my breath, my life and my death are all for you
None but you, only you, ya Allah

Every second I live, every penny I give
Is just for you
Every breathe I breath, every trace I leave
Is just for you

In all my fears, in all my tears
I'm calling you
In all my shame, in all my pain
I'm calling you

Through the night I pray, and I'm seeking your way
And it's just for you
When I shed a tear, I know you're near
And it's just for you

Hayati wa mauti wa ruhi wa dammi ilaika ya Rabbi
Anabtu ilaik laja'tu ilaik, ya Allah

My life and my death, my soul and my blood
They're all for you my Lord
I turn to You, I submit to You, my Lord

................ lama saya mendiamkan diri... tanpa disedari.. air mata membasahi pipi.... alhamdulillah.. syukur Ya Allah di atas pemberian Rahmat, hidayah dan ketenangan hati yang diberi setelah sarat fikiran dihimpit duka... namun titisan air mata tidak dapat dibendung, saya menangis teresak-esak... setelah diri terasa tak bermaya melalui ujian hidup yang sangat menekan... rupanya masih ada yang sayangkan saya, kekal menemani saya di kala saya keseorangan, kesunyian, kebingungan dalam meneruskan hidup yang tersisa ni...

setelah mengambil sedikit masa untuk reda dari tangis yang panjang.. saya bertasbih memuji Allah dan mengucapkan syukur kepadaNya, lama memerhati permandangan yang tidak akan dapat saya lihat lagi selepas ini... lalu saya bangun beransur kerana petang sudah hampir melabuhkan tirai... bergegas pulang untuk mengerjakan solat Maghrib yang cepat abes waktunya...

"Allah yang menerangi langit dan bumi. Bandingan nur hidayah petunjuk Allah (Kitab Suci Al-Quran) adalah sebagai sebuah "misykaat" yang berisi sebuah lampu; lampu itu dalam geluk kaca (pelita), geluk kaca itu pula (jernih terang) laksana bintang yang bersinar cemerlang; lampu itu dinyalakan dengan minyak dari pokok yang banyak manfaatnya, (iaitu) pokok zaitun yang bukan sahaja disinari matahari semasa naiknya dan bukan sahaja semasa turunnya (tetapi ia sentiasa terdedah kepada matahari); hampir-hampir minyaknya itu - dengan sendirinya - memancarkan cahaya bersinar (kerana jernihnya) walaupun ia tidak disentuh api; (sinaran nur hidayah yang demikian bandingannya adalah sinaran yang berganda-ganda): cahaya berlapis cahaya. Allah memimpin sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang dan peraturanNya) kepada nur hidayahNya itu; dan Allah mengemukakan berbagai-bagai misal perbandingan untuk umat manusia; dan Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu. "
An Nur ayat 35

Saturday, March 21, 2009

lagu meriam??

Semalam, bila dengar musik instrumental tajuknya Canon in D yang bertaraf masterpiece di dalam arena musik klasik. Canon in D adalah salah satu karya hebat manusia ciptaan Allah bernama Johann Pachelbel, jadi tentunya Pencipta manusia itu sendiri ternyata lagi hebat! Pachelbel sorang komposer setanding Mozart, Beethoven, Bach, Schumann, Vivaldi, Schubert, Haydn, Brahms, dan ramai lagi... bagi yang bukan penggemar musik intrumental begini, mesti tak memahami apa yang besnyer musik2 sebegini, hanya mengantukkan, boring, rasa nak tertido bla, bla, bla.. tapi bagi penggemar musik instrumental, ia bukan sekadar musik yang sedap didengar telinga tapi juga cerminan hidup yang pasti ada penghujung... (tak paham? takpe, buat2 faham jer..) walau sehebat mana pun insan2 hebat sebegini pasti.. mati juga akhirnya...

So pastu tanpa melengahkan masa saya terus berazam untuk belajar and try main dengan menggunakan elektronic keyboard walaupun tahu arrangement ni sangat2 susah kerana ia mengunakan D major dan bukannya C major. Apa bezanya D dan C major? bezanya D Major ada 2 sharps, iaitu F# and C# sedangkan C Major takde sharps atau flats. Scales D major ialah: D,E,F#,G,A,B,C#D sedang C major seperti ini, D,E,F,G,A,B,C (faham ke? ntah saya sendiri tak tahu nak explain, sbb saya femes as seorang tak pandai menerangkan sesuatu, hihi.. seperti bese) D major ni sangat jarang digunakan dalam arrangement sesuatu music kerana ia menggunakan banyak left hand part berbanding right hand jika menggunakan piano atau strings instruments such as violin, cello atau guitar unless mengunakan C major kerana ia lebih mudah untuk belajar.



so dengan tekadnya saya print out music sheet ni n bersusah payah bawa keyboard naik atas sebab nak tengok examples cikgu2 yg mengajar dalam youtube n ikut cara dorang. Memandangkan Canon ni banyak variations so saya pilih yg hampir sama n mudah so takdela pening kepala bila nak ikut.. pastu terus la ikut berdasarkan sheet yang ada n cikgu2 yang ajar dalam youtube ni... ada 5-or 6 parts dalam musik ni... untuk 1st n 2nd parts je saya amek masa dari kul 11 hingga 3.50 pagi untuk belajar... huuu mak aaiihhh susahnyer!! nak kena belajar bahagian tangan kiri dulu baru buleh proceed yang kanan... errmm memang memerlukan usaha dan sabar.. kalu tak sabar memang give up tengah jalan.. pastu otak pun dah berat.. pastu flat.. nantok.. tido arr sebelum masuk subuh kang terlajak seperti selalu..

so esokla sambung... tak larat...

pengajaran: hidup ni bukan mudah, jadi tiada jalan pintas ke Syurga...

~~manakan dapat sagunya jika tidak dipecahkan ruyung~~

Sunday, March 15, 2009

ku memandang...



memandang di kanan.. di kiri ku
putih.. sunyi.. kosong...
yang ada hanya jalan lurus.. panjang...
di hadapanku..

aku berdiri di atas jalan berturap hitam
memandang lagi di kiri kanan
dipenuhi salji yang memutih
sunyi.. tenang.. kosong..
yang ada hanya hembusan angin
menerpa ke mukaku, dingin...
tetapi ada tenteram terasa di jiwa

menundukkan mukaku,
memandang kaki yang tetap
diam di tempat aku berdiri
tidak beranjak ke depan
dan tidak pula berundur ke belakang

mengangkat mukaku
masih memandang di hadapan
di kiri kanan ku penuh salji yang memutih
pohon-pohon kering botak tidak berdaun
kaku, diam tidak bergerak..
yang ada hanya deruan angin
menghembus ke mukaku
sejuk.. namun ada nyaman di sanubari

ku memandang lagi di hadapan
meliar mataku memandang putihan salji
sunyi.. kosong.. seperti tidak hidup..
angin menyapa terasa di muka
aku mengusap muka yang dingin
dengan harapan masih ada hangat yang tersisa

ku meramas-ramas jari jemari
memeluk tubuh yang kaku
baju tebal yang dipakai masih...
tidak dapat menghapuskan kedinginan itu
terdengar derapan kakiku yang memijak-mijak salji
agar tidak kebas, tidak beku digigit sejuk...

ku memandang di hadapan
jalan lurus.. panjang.. kosong...
yang tidak aku tahu pengakhirannya..
memandang ke kiri kananku
salji tebal memutih, putih...
aku memandang penuh kesayuan... kerinduan...
pastiku merindui daerah ini...

memandang di hadapan kiri kananku
ku menarik nafas panjang... dalam...
menghembusnya dengan keluhan berat...
seberat hati yang merasa..
hiba rasa untuk meninggalkan...

ku memandang lagi di hadapan
kiri kananku, lama...
sunyi.. kosong.. membawa hembusan angin dingin
yang menerpa ke mukaku, tenang...
setenang hati yang merasa..
kedengaran derapan
tapak-tapak kaki yang berjalan

ku melangkah ke hadapan, perlahan-lahan...

nukilan
noorhayati @ sayacomot

Sunday, March 8, 2009

errr.. tak tahu la...


Segala puji bagi Allah SWT, Tuhan yang mencipta segala kejadian. Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW serta keluarga dan sahabat-sahabat baginda sekalian.

petang tadi... saya tertonton satu rancangan berbentuk forum pasal Maulidur Rasul yang di sambut esok oleh umat Islam seluruh dunia. di awal rancangan, mereka menemubual beberapa orang Melayu yang pastinya Islam, soalan yang mereka tanya

"bilakah tarikh lahir Nabi Muhammad SAW?"


"errr, aaa.. saya tak tahu la...",
"ermm bila nabi lahir? errr alamak tak ingat, tu waktu sekolah dulu-dulu penah baca...",
" errr hari Isnin, Tahun Gajah...",
"errr tak ingatlah, astaghfirullah malunya tak ingat...",
"aaa 12 Rabi'ul Awal Tahun Gajah..",
"ermm bila? err tak tahula, waktu sekolah penah belajar...",
"errr, tak tahu..."
"alaa.. saya tak ingat.. bila ekk?",
" haaa? errr saya tak tahu..."

setelah abes soalan itu ditanya, saya melihat panel-panel yang dijemput itu, menggeleng kepala... "mereka memberi komen " saya dah mengagak jawapan yang dijawab tadi...", "saya tak terkejut dengan jawapan yang diberi..." rancangan itu saya tonton sehingga akhir.

Sewaktu jawapan-jawapan yang diberi oleh saudara/ri seaqidah saya, air mata saya bergenang lalu menitis perlahan-lahan, sedih.. sayu.. kerana itu bukan jawapan yang sepatutnya saya dengari dari bibir-bibir yang bergelar orang-orang Muslim. Tarikh lahir Nabi Muhammad SAW, tarikh lahir insan besar, junjungan agung, seorang Nabi dan Rasul yang membawa risalah Islam kepada kita orang-orang Islam, yang akan memberi syafaat kepada kita akhirat nanti... ya Allah, betapa malu dan hibanya saya bila mendengar jawapan sedemikian rupa...

saya akui, dulu saya juga di tempat mereka... tak tahu tentang agama saya, jahil tentang agama sendiri, namun sampai bila saya akan berada di tempat itu? sampai bila saya mesti tak tahu? Nama je Islam, tapi tak tahu bende!! saya bukan bersekolah agama, hanya bersekolah aliran Inggeris yang dipenuhi bangsa-bangsa bukan Melayu, berbelas-belas tahun saya bersekolah aliran sekular jadi kebanyakkan kawan-kawan saya berlainan agama dan bangsa, bila mereka tanya saya kerana ingin tahu lebih lanjut tentang agama Islam, "yati, apa itu Islam,? shahadah tu apa? yati, mengapa orang Islam mesti solat? tapi kenapa saya tengok ada je yang tak solat? Orang lelaki kena Solat Jumaat kan but why saya nampak ada yang tak pegi? hayati, kenapa kamu mesti puasa? kenapa hanya dalam bulan Ramadhan? Kata puasa dari pagi sampai senja tapi saya nampak ada je yang tak puasa? buleh ke macam tu? Yati, kenapa orang perempuan kena tutup kepala? Orang perempuan mesti pakai tudung isn't it? tapi saya tengok ada je tak pakai, kenapa macam tu? Apa itu haji? Mengapa ada Kaabah? Siapa Nabi Kamu? Muhammad itu tak sama ke dengan Jesus? Mengapa Islam tak sama dengan agama Kristian? Agama kamu begini, begitu? etc.... bertubi-tubi soalan yang ditanyakan kepada saya saban hari sewaktu di sekolah dahulu sehinggakan saya bingung untuk menjawabnya kerana.... saya tak tahu!!

alangkah malunya waktu itu, kerana soalan basic yang sepatutnya seorang Islam tahu jawapannya. Mana saya buleh jawab, saya jawab... namun kebanyakkan soalan yang ditanya itu, tak mampu saya jawab. Oleh kerana terlalu malu dengan jawapan tak tahu (malu dengan diri sendiri) saya mula membuka mata, kembali mencari diri sendiri, bukan sekadar mempunyai nama seorang Islam, beragama Islam tapi apa Islam sebenar yang diturunkan Allah SWT melalui Al Quran, dan dibawa oleh Rasululllah SAW yang saya pegang sehingga kini, InsyaAllah. Saya dipenuhi salah dan dosa, penuh noda dan karat sepanjang hayat ini. Moga Allah mengampunkan dosa saya, tetapkan iman saya, luruskan jalan saya dan juga kepada seluruh ummah. Alhamdulillah saya bersyukur atas hidayah yang diberikanNya kepada saya...

Sampai sekarang saya memikir, memikirkan macam mana orang bukan Islam nak respect kita orang Islam kerana kita sendiri yang merendahkan agama kita di hadapan mata mereka... entahlah, termenung saya...

Friday, March 6, 2009

emm bingung... bingung...

Emm entahla, nape ntah hati ni tak tenang... tadi ok skarang tak ok.. pastu rasa macam nak marah.. pastu rasa tak tenteram.. then memang rasa tak tenang lansung so solat jap 2 rakaat agar tenang hati yang gelisah.. pas istighfar n zikir yang saya rasa makin lama makin kurang.. hati ni jadi tenang skit, huuu rasa lega bila terasa Allah dengar segala apa yang saya rasa... insyaAllah pasni tingkatkan balik amalan yang makin kurang... ish sekejap ok, sekejap tak ok.. "eeeeiiii apesal ko ni yati...camne ni, kata nak jadi kesayangan Allah, so amalan kena bagus, ibadah kena berterusan takleh kejap buat kejap tinggal, hati kena ikhlas, sedekah kena banyak, buat baik kena selalu, huuuu teruk le kalu camni" getus hati yang tengah kebingungan ni....


Istighfar - M. ARIFIN ILHAM

so tengah-tengah bengong ni saya buka balik lagu zikrullah yang pernah menjadi hiburan hati, penyejuk fikiran semasa tinggal di Adelaide di waktu yang penuh kesunyian, di saat tiada seorang pun yang buleh menolong saya, dengan tekanan pelajaran yang sangat-sangat menekan, di kala saya memerlukan seseorang tapi memang takde orang so nak cakap ngan sape kan?? jadi dengan Allah saja saya bercakap sorang-sorang bersamaNya waktu malam duduk kat rumput depan River Torrens (berani tu sorang-sorang kat sungai sampai kul 11 malam, pastu 11.30 kejar bas takut tak sempat nak balik, haha) errmm, hanya Dia yang mendengar, memerhati, menemani dan menenangkan hati saya waktu manusia tiada buleh menolong sedikit pun.. emm hebatnya Allah.. makin saya merinduiNya... hermm

Saturday, February 21, 2009

naik bas...

"Oiii.... masuk belakang.. masuk belakang... neii, thamby, tangichii, kanganaa (pegi belakang) (sesapa yg berbangsa tamil buleh betulkan maknanya) weiihh masuk belakang arr, tak nampak ke org nak masuk ramai tu.." suara yang hangin kerana keadaan dalam bas yang sangat sesak, disesakkan lagi seberapa buleh orang yang naik sebab kekurangan bas, dengan orang-orang baru balik kerja dan budak-budak baru balik sekolah, berpeluh-peluh, dengan bermacam-macam bau, panas, takde aircond, letih, bisa membuat orang yang kebiasaannya diam dan tenang menjadikan suasananya agak tegang, udaranya penuh tertekan.

saya yang dari tadi memerhati senario yang biasa di dalam bas selangor ni tersengih n tergelak sendiri melihat budak-budak yang dimarahi tadi mengajuk balik apa diarahkan pada mereka, " ooii masuk belakang la.. masukla.. korang tak dengar ke? weiihh masuk la belakang.." sambil menolak-nolak rakan-rakan yang terdiri dari Melayu dan India yang bersekolah sama agar pergi ke belakang, tersengih mereka bergurau senda walau dalam keadaan letih dan berbau masam. Ceria dan riang budak-budak sekolah tu membuatkan orang-orang yang memarahi itu bertambah hangin dan membuatkan saya makin tergelak sendiri kerana sepatutnya pemandu bas tu yang marah dan memang sedia penat tu, buat dek je memandu sambil lagu-lagu Tamil berkumandangan sepanjang perjalanan balik ke rumah.

saya memerhati muka-muka yang berada di dalam bas tu, tiap-tiap satunya menceritakan kisah hidup yang berbeza, mencerminkan cara hidup yang berbeza, agama yang berbeza, nilai yang berbeza, pegangan hidup yang berbeza... unik Allah jadikan manusia yang sebenarnya buleh hidup dalam suasana yang berbeza cuma kita yang selalu menyempitkankan perbezaan itu sehingga kita tak nampak manisnya perbezaan itu...


abah selalu tertanya-mengapa saya suka sangat naik bas selangor yang usang lagi lembab untuk ke KL kerana dia buleh menghantar saya di mana-mana stesen komuter agar mudah perjalanan saya namun saya lebih senang memilih untuk naik bas walaupun selalunya saya tak menolak ajakan abah untuk naik bersamanya.

saya menjawab soalannya dengan pertanyaan juga, kenapa abah suka naik Honda abah ni? "dia menjawab sebab senang abah nak pi kerja, tak penat, ada aircond and cepat. ' saya just tersenyum mengiyakan jawapannya " emm betul abah, tapi abah.. bukan sume orang yang bernasib baik seperti abah, ada kereta, ada umah, ada duit, anak dah besar yang buleh senangkan abah akan datang" mungkin abah tak nampak... tapi abah, kebanyakan orang yang naik bas tu hanya mampu menaiki bas bukan kereta bukan motor tapi bas abah sebab takde duit nak beli kereta atau motor, tambah tu satu-satunya pengangkutan yang dorang ada untuk bergerak. Duit yang ada hanya cukup untuk sekolahkan anak, bayar bil sana, bil sini, barang-barang makan, tapi gaji tak naik, duit ada tak cukup pun untuk tanggung hidup, malah tambah menekan.

Abah tau tak? (tak tau) tiap kali naik bas tu angah rasa sedih n insaf tengok kebanyakkan (bukan semua) muka-muka yang ada berkerut, baju yang lusuh, hati yang susah memikirkan masalah hidup, merendek-merendek bawa barang banyak masuk dalam bas sedang orang ada kete masuk je kat dalam bonet. Anak-anak kecik tertido kat besi tepi bas sedang orang yang ada kete anak nyenyak tido kat belakang seat yang cosy. ni realiti abah... hidup yang real, kita bukan hidup dalam angan-angan!! tapi angah bersyukur sebab hidup senang tak macam dorang, alhamdulillah, at least dengan naik bas tu kan abah buleh arr mengingatkan angah if dah hidup senang nanti, angah takkan lupa orang yang susah, buleh tolong dorang sekadar mampu... abah, orang ada duit, ada kereta, ada rumah mewah, memang tak nampak susah, n tak dapat imagine susah tu macam mana.. kalu memang tak ada duit abah, memang takdela!! nak cekau mana? mungkin bagi orang-orang seperti abah rasa biasa tak ada apa2, sebab... abah tak rasa apa yang dorang rasa, cuba abah kat tempat dorang susah, takde duit, anak-anak ramai, ada yang menyusu pulak, yuran sekolah, bil macam-macam, tak masuk hutang lagi, barang makan, pakaian anak isteri, tambah if isteri suri rumah tak keje, kalu takde isteri jaga anak2 yang ramai tu, mahu gila fikir sape nak jaga? cuba abah bagitau?

abah yang sedari tadi, terdiam memikirkan apa yang saya katakan tadi, lama dia mendiamkan sampai hampir terlanggar divider sebab memikir... oit, abah, divider lee... baru dia betulkan balik stereng. angah.. terketuk kepala abah ni angah.. sampai tahap tu ko fikir naik bas? orang lain naik bas, just naik bas je la.. takdela fikir camtu! dalam hati saya tergelak je! angah, betul la angah cakap tu, abah tak terfikir lansung, rasanya abah dah susahkan rupanya ada orang lagi susah, ye la angah, abah patutnya bersyukur apa yang Allah dah beri. alhamdulillah, abah patut bersyukurkan.. emmm saya mengangguk sambil tersenyum memandang abah yang semakin hari semaikn kerut wajahnya ditelan usia. "abah.. angah sayang abah..." sambil mengucup pipinya sebelum keluar dari kete untuk ke stesen komuter. Dia hanya tersengih malu kerna dikucup sebegitu. "apela abah ni, tu pun nak malu, anak abah yang cium ni, bukan gelfren, nak malu apa?" dia tergelak sambil tersipu2 sengih sebab malu.. apa-apa je la abah oii...

Ni hanya sedikit dari rentetan kisah hidup yang panjang.... yang memerlukan usaha yang bukan sedikit, pengorbanan yang berpanjangan, tawakkal yang tak berbelah bahagi, dan doa yang tak pernah henti... sungguh Allah memerhati dan mendengar segala apa yang kita harapkan=)

sungguhku menyayangimu ya Allah...