Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Hidup saya ini merupakan kisah yang terakam detik-detik sebuah memori sunyi, di dalamnya saya susuri dengan menanti harapan sehingga berlalu segala impian...

Friday, December 5, 2008

ai.. se.. men...

alhamdulillah.. siap juga project akhir yang selama ni kami bertungkus lumus menyiapkannya hampir 2 bulan lamanya.. rangkak demi rangkak akhirnya siap juga walaupun chee chung mengorbankan separuh rambutnya (sebab dia selalu garu kalu pening kepala fikir), walau saya hampir muntah2 buleh kata setiap kali membuat project ni, bukanlah sebab saya mengandung memandangkan saya masih lum kawen tapi sebab tak makan dari pagi hingga ke malam, walau yusodinee selalu tak datang sebab berhalangan kerenah anaknya dan suaminya yang bekerja, dan jude yang sepatutnya tak buleh ambil subjek ni sebab dia dah pakar dalam design in flood and drainage systems, instead dia bekerja di Onkaparinga City Council so dia terkeluar dari subjek ni tapi sebab dia tahu kami ni sume amatur, dia tolong la dengan memberi sample projectnya dahulu sebagai rujukan, alhamdulillah..

saya ingat kan dah selesai, rupanya masih ada kerja yang perlu saya buat.. iaitu, huuuuuu aisemen saya kena buat balik.. sebab jawapan yang saya beri tidak menepati kehendak soklan...waaaa buatla sampai ini ari.. insyaAllah by 11.45 malam dah hantar.. caiyokk yati, caiyokk!! ^-^!~~

Wednesday, December 3, 2008

menu awal december

haa... arini saya masak sup ayam.. sedap!! letak bawang besar bawang putih, halia, lada hitam, telur, sayur sawi, lobak merah dan ayaaaaam!! eemmm sedapnyer!!

jemput makan sume... tadi housemates makan.. separuh periuk abes.. waaaa sukenyer!! alhamdulillah, kenyang perut... dapat makan lagi arini... ok back to work.. ai se men yang belum selesai ni.. alahai..... cepatla abes!! huuuuuuu isk.. isk.. mamaaaa angah nak balik...

Monday, December 1, 2008

bicara santai bersama chee chung: kahwin



khamis, 27 nov 2008, uuuihhh hepinya saya dapat kad jemputan kahwin live and in person daripada mat shah agak2 dalam 6.15 ptg tadi, huh bangga2 ^-^... pas sembang skit pasal walimahnya, baju nikah wana apa, baju kenduri wana apa etc.. terus saya pergi ke pc pool untuk berjumpa chee chung dan menyiapkan project yang hampir 3/4 siapnya... saya menujukkan kad jemputan mat shah itu kepadanya, dia senyum then dia cakap nanti kita tengok sama2.. saya pun senyum jawab ok.. then kitaorang masing2 buat kerja tanpa bercakap sampaila hampir nak balik. Kul 9 malam kita orang benti insyaAllah esok sambung balik kejenya then chee chung pun membuka mulut untuk mulakan bicara...




"eiih yati.. mana itu kad awak mau tunjuk tadi" dia menghulur tgn meminta.. saya pun bagi sebab memang saya letak atas meja. dia pun tengok kad tu dan buka isi di dalamnya... " uiihh cantik kad ni, ungu.. sape kahwin??" dia bertanya sambil ralit membaca apa yang tertera dalam kad tu " erm kawan saya, nama dia muhammad shah, 25 jan tahun depan dia kawen.. "waaa sudah dekat, dia dah balik mesia belum?, erm belum lagi dia balik 25 dec ni.., oo lagi sebulan la.. mesti sudah well prepared ni sebab bleh balik sebulan before kawen, dia mengomel sendiri, ha'ah agakla.. ni bape tahun nye preparation ni chee chung, hehe.. kawen uuii, bukan senang.. mau kawen senang la, nak maintain kawen tu, susah.., ye la betul2..dia mengiyakan.. tapi kawen ni hari banyak guna duitla.. aiyyoo saya mau cari mana duit kalu kawen nanti, dia mengaru kepala.. eeii yati, ni kenapa ada 2 tempat, 2 nama tapi susunan tak sama, oo mestila.. ni nama orang yang sama, camni.. sebelah kiri ni nama pihak perempuan then sebelah kanan ni untuk pihak lelaki, biasanya orang melayu buat sebelah perempuan dulu baru lelaki.. saya menjelaskan.. "oo macam tu.. kalu orang cina tak kisah mana2 dulu, lelaki ke perempuan tak kisah .. nak buat same2 pun buleh.., oo ye ehh? lain skitla camtu saya membalas.

Eh chee chung.. bila awak mau kawen arr? sudah ada gelfren mau buat bini? saya bertanya sambil tersengih, (jangan dia tanya saya balik sudah..) errr tak taula bila, saya takde gelfren, macam mana mau cari?? mau cari gelfren senangla, mau cari bini baik hari ni susah la.. yang faham saya, jaga anak2, tak kisah berkorban skit.. bleh tolerate dengan saya, nanti saya balik rumah penat.. tak bising2, marah2.. aaiyyaa susah ini.. dia mengaru2 kepala lagi.. err saya rasa suruh saja ibu saya carila bini untuk saya.. susah2 otak saya saja fikir.. arrange marriage pun tak apa.. ibu saya cikgu mesti ada network untuk cari cikgu muda2 macam saya.., saya tergelak.. aiyoo chee chung awak rasa awak muda ke?? sudah 24 tahun, tak muda laaa.. sudah cukup umur kawenla ooii, aiiyaa tapi kawen umur 24 tahun agak mudala bagi saya, mungkin 27-28 ideal saya kawen la.. cari kerja dulu, kasi banyak duit, beli rumah, ada kereta, mau bagi bini makan, anak-anak sekolah, uiii berat ooo jadi lelaki.. dia tergelak.. aaaii macam mana ibu saya jaga kami 3 beradik dia sorang2 sejak ayah takde.. waaahh saya respectla sama ibu saya...dia tabah n strong!! saya hanya tersenyum.. eemm bagus ni chee chung, dari gayanya bercakap sudah tahu dia memang bertanggungjawab.

Err saya tak kisah bini saya tak masak ke, basuh baju ke, kemas rumah ke.. saya buleh buat itu sume.. saya suka masak, kemas dan buat keje2 rumah saya just bini saya jaga anak-anak, biar pandai, hormat orang dan ada moral, nanti sudah tua saya bangga dapat anak-anak macam ni setelah penat sepanjang usia bekerja untuk senangkan bini dan anak-anak..


saya masih tersenyum.. mengangkat kening tanda bersetuju dengan apa yang dia katakan..
eeii yati.. bila awak mau kawen?? awak sudah umur 26 tahun, ideal perempuan kawen 24-25.. sape bakal suami awak, saya tau awak ini type orang tak main ini cinta boyfren gelfren ni.. bila haaa?? dia mengangkat kening, memandang saya tersengih.. hahaha saya dah agak dia akan tanya, keh-keh.. err muka saya dah merah tak tahu nak jawab.. tapi riak muka memang selamba sebab tak mau ketara sangat saya malu...

saya terus menjelir comel kat die... sebab malu. errr bakal suami saya orang mesiala, haha.. ermm tahun depan chee chung, insyaAllah.., uuii sape itu lelaki dapat awak ni.. untung ni dia.. nanti awak kawen jemput saya, ni email personal saya.. awak jangan lupa jemput, nanti saya tak mau kawan awak lagi... tau?? yati.. itu future husband awak bukan cina eiii?? awak kan half cina, kenapa tak mau cari cina jugak? bukan ramai Muslim Chinese sekarang ni? err untung apa? rugi sape dapat saya ni.. emosional, jiwang tangkap leleh!! sape la yang rugi tu kan.. hiii kesian die!! =p errr tu laa awak.. tak mau carikan saya sorang chinese mana mau jumpa.. kan dapat melayu juga, aisehh... ish2.. saya mengeleng tersengih..

untuk mengalihkan topik supaya dia tak bertanya lebih lanjut, saya bercakap, eeii chee chung, nanti awak kawen jemput saya tau?? saya nak tengok sapela bakal isteri awak yang bertuah dapat awak ni.. eehh mesti jemput punya.. eeii yati.. awak tau tak? ini cina kawen lebih kurang 40-50 ribu ooo.. isshh cekik leher ini.. dia membuat aksi pancung leher.. haha saya tergelak.. melayu kawen.. emm depend macam mana orang tu nak.. kalu mau buat murah, murahla.. kalu mahu besar-besaran, terpulang.. yang lebih baik sederhana. tapi chee chung.. kawen ni beratla chee chung.. bukan sekadar kawenla.. kalu kawen, hidup laki bini, ada anak, kerja, cari duit, buat rumah, beli kereta, anak besar, sudah tua then mati.. itu saje ke purpose kawen eii?? saya menyoal dia..

uuiihh, ada tujuan lain eii?? dia bertanya.. ermm mestila ada tujuan.. tujuan kawen from Islam perspective macam ni, saya cakap cara mudahla, dalam kawen tu kita nak love each other kan, suami isteri betul? dia mengangguk, so kita sayang suami, suami sayang kita, anak-anak sayang kita suami isteri sebab... untuk dapat sayang Allah sebab Dia yang jadikan kita ni.. then suami saya, saya, anak-anak berusaha untuk gain sebanyak deeds yang buleh please Allah, then bila Allah pleased pada kita, dia sayang kita then bila dia sayang, dia beri kita Syurga, bila dapat Syurga... saya tanya awak, nak masuk Neraka tak if dapat Syurga?? aooii, mestila tak mau.. dia menggeleng... haa pandai pon!! itula purposenye... bila dapat Syurga dapat jumpa Allah^-^ chee chung khusyuk dengar mengangguk faham sebab dia Cina Kristian so dia faham.. then dia tengok jam tangan dah kul 9.35 malam, haaaa weeih yati!! lagi 10 minit nii.. train 9.50.. eeii ni kena lari ni... eeiii yati.. catch you later ok?? see you tomorrow kat mawson esok, ok?? emm baik..cepat chee chung.. cepat lari.. nanti awak sudah naik train, inform saya.. at least saya tau awak sudah dapat catch itu train, hihi.. dia pun tergelak.. ok2.. chow=)

ps: lagu kasihku abadi tu ditujukan kepada Muhammad Shah dan Zetty Akmal, Ekram Elyas dan Haniza Hasan, Syu'aib dan Mariam yang berada di Mesir sekarang ni, masing-masing bakal menamatkan zaman bujang.. dengan ucapan Selamat Pengantin Baru.. Semoga Allah memberkati pernikahan kalian.. Amiin.. Mabruk!!=)

menu arini

arini ke mawson lakes lagi.. kat mana lagi kalu Project Room Bangunan H, Water Engineering, UniSA Mawson Lakes yang lengang dan sunyi tu... so sebelum pergi ke mawson saya main masak2 sebab nanti sampai sana takde makan, lapo!! ermmm arini saya masak sambal ikan bilis bersama telur goreng untuk chee chung dan saya.. pastila ada untuk housemates tersayang.. kak yana lak posa... dah Zulhijjah kan.. so saya yang tak posa2 lagi ni.. alasan sebab tak sahur dan lambat buka sebab maghrib kul 8.15... huu mmg baiiikk punya alasan, ade ke buleh beralasan seperti itu... eerrmm sgt bermuhajadah untuk posa di musim summer ni.. ish2 takleh jadi kahmis ni kena posa ni.. hiii


so ni la sambal ikan bilis yang masak tadi.. emm saya buat agak kering sebab nnt bawak bekal takdela tertumpah2 dalam bag pack saya yang banyak berjasa ni.. sampai nak terkoyak2 dah.. takpe beg takpe. bertahann skit lagi sebulan je.. apa yg tak penah saya sumbat dalam beg ni.. baju, makanan aka nasi, sebuku roti, seliter air (tak minum pon!!), coklat, potato chip, doritos) laptop, lotion muka n body, al quran, buku2, kertas2, kamera, floss gigi, ubat gigi n berus gigi, lip bum, kunci umah, wallet, duit2 syiling dan segala resit2 yang bersepah2 dalam beg ni..
jadi saya letak elok2 agar tak tertumpah.. emmm bau dia wangi, sedapnyer!! huuu lapo la pulak...

Saturday, November 29, 2008

hari ini...

Hari ini.. masih saya di project room bersama chee chung sejak dari pagi hingga... ermm tak tahu sampai bila buleh balik.. masuk arini dah hampir sebulan saya balik umah lagi 15 minit kul 12 malam, sejak itu saya berterusan belajar mengenal erti hidup... pegi uni di mawson seawal pagi, dari rumah naik bas, sampai city naik ketapi sampai stesen ketapi di mawson naik pula bas pastu jalan kaki terus ke Bangunan H, Water Engineering Building, UniSA Mawson Campus... duduk terperap dalam ni sampai pukul 10.15 malam paling kurang pastu jalan pulang dalam gelap suram malam keseorangan dalam 15 minit sampai ke stesen ketapi, 10.30 naik ketapi 11.15 malam sampai ke city naik bas ke rumah, 11.30 sampai umah terus solat isya' , pukul 12 makan terus sambung buat kerja mungkin sampai 3-4 pagi terus solat subuh, tido sekejap pukul 7 bgn kul 9-10 terus ke mawson.. begitula seterusnya sehingga arini.. sepanjang perjalanan pergi dan pulang dari rumah ke mawson-mawson ke rumah.. banyak pengajaran dan pelajaran yang saya ambil dan kutip...

dari minum secawan kopi di pagi hari membaca bismillah, keluar rumah membaca doa perjalanan, berdiri 2-3 minit depan pemain jalanan bermain alat music yang menghiburkan sambil sedekah 1-2 dolar sebab dengar dia main tu, main kejar2 dengan bas dan ketapi, duduk di dalamnya tersemput2 merenung awan dan langit ciptaan Allah sambil memujiNya sampai hampir terlepas stesen, senyum pada orang yang memandang.. bila melihat yang memandang bermuka muram kembali tersenyum, betapa sukanya hati saya sebab buat orang tersenyum, hermm alangkah indahnya perasaan itu=), mengucap "good morning" pada orang yang mengucapkan pada saya waktu berjalan, menyanyi2 sambil membuang sampah atau ranting yang berada di laluan jalan.. hingga pada malam harinya.. berkali-kali di lontar kata-kata kesat, maki cela dengan sign2 lucah oleh orang-orang kafir yang penuh kedengkian di dalam hati mereka (bodo dorang tu!!), hampir dibaling botol arak oleh orang2 kehilangan akal waktu bermabuk-mabukan, dipandang dengan pandangan nakal yang meleret sehingga hilang dari pandangan, dihalang dan disuruh membuka tudung agar ditukarkan dengan topi, ditahan perjalanan oleh orang-orang yang samseng. Sungguh... jikalah tidak dengan pertolongan Allah pada saya, saya tak mungkin dapat menulis lagi dalam blog ni.. sepanjang perjalanan ni, memang Allah Pelindung dan Penyelamat saya.. Sang Kekasih yang saban hari dalam ingatan saya kerana Dia yang memberi hidup kepada saya selama ni, alhamdulillah, saya menarik nafas lega..

Hari ini, saya masih di sini.. di project room bersama chee chung sedari pagi sehingga sekarang pukul 7 malam. tadi.. saya nampak mukanya keletihan, saya pun offer membuat kopi untuknya agar dia berasa bertenaga skit setelah dari pagi bertungkus lumus menyiapkan dua final project kami sekali gus.. saya yang hanya pembantunya takde la penat sangat berbanding dia.. walaupun sebenarnya rasa dah tak larat sangat tengok project ini selama hampir sebulan... so saya turun tingkat 2 membuat kopi untuknya.. belikan dia coklat dan potato chips dan beri separuh mihun yang saya bawa dari rumah agar dia tak rasa letih seharian bekerja.. saya nampak mukanya tersenyum bila saya menghulurkan air kepadanya.. dia pun minum " uuiihh yati... sedapnyer kopi!! awak letak ape? errmm rasa dia sgt smooth, tak pekat n tak manis sangat, sedap laaa.." dia minum lagi penuh khusyuk.. saya just tergelak melihat telatah die yang neutral tu.. then balas, "letak ape chee chung?? err saya letak hati saya dalam tu.. sincere from my heart, you know.. haha, saya tergelak.. dia pun gelak same" eeii, pandai ni awak buat air kopi.. sedap weeii tak tipu!! yati.. tq buat ini air" dia tersenyum sambil mengunyah2 coklat.. "well, tengokla sape buat, saya.. tadi kan patut awak cakap, sape buat, bukan letak ape.. baru betul.. hiiii" dia tergelak sebab tak penah tengok saya puji diri sendiri..

pas penat kepala otak sejak pagi tadi menghadap pc tanpa bercakap sepatah pun.. kitaorang rehat jap sembang-sembang pasal hidup yang kami masing-masing bakal lalui selepas grad nanti.. pasal keje, teman hidup, kahwin, tinggal mana lepas berkahwin, ibu ayah, adik beradik etc.. asyik bersembang dengan dia sampai setengah jam.. saya sedari.. dari awal cite pasal hidup dia, dia asyik sebut nama ibu dia, bagaimana nak menyenangkan hati ibu, nak dapat isteri macam ibu, suruh ibu carikan isteri, nanti sudah kerja dia mau bantu ibu, bagi duit banyak2 bawa dia melancong tempat yang dia suka.." then saya tanya dia, "mana ayah awak? since saya tak pernah dengar awak sebut nama ayah.." dia tenang menjawab "ayah saya takde, sudah lama takde.. dia mati waktu saya 11 tahun, sekarang saya sudah umur 24 tahun.. ibu saya jaga kami tiga beradik sume lelaki.. adik saya last itu umur 5 tahun at that time, jadi tak penah jumpa ayah.." saya terdiam.. kerana teringat seseorang dalam hidup saya juga mempunyai kisah hidup yang sama.. "jadi ibu awak tak kawen lain ke? emm tak" dia membalas ringkas.."ehh chee chung.. awak jaga hati ibu awak baik-baik tau, susah payah dia jaga awak sampai besar ni tanpa ayah, bayar yuran pengajian awak.. ermm saya pun same ni.. saya tak mau buat mama saya susah hati.. mama saya bayar yuran pengajian saya ni.. hiii tak terbalas jasa ibu kita ni.." ye laa yati.. kita serupa la.., ehh mama awak same datang tarikh ibu saya kan?? nanti kalu mama awak datang kasi jumpa ibu saya la.. kita jumpa sama2 waktu graduation nanti" dia mencadangkan sambil tersenyum " em.. buleh2.. mestila buleh.." saya membalas tersenyum.. dia pun sengih je sambil kunyah potato chips then kitaorang buat kerja masing2 balik..

saya pun kembali memandang pc, keje yang setia menanti untuk dihabiskan sebelum kul 11 malam.. saya merenung sejenak.. otak saya masih berfikir tentang hidup.. kasih ibu.. mereka memberi tanpa meminta balasan.. kasih Allah.. Dia memberi walau kita mengingkariNya, walau kita melupakanNya, walau kita berkelumit dosa! sedang kita, masih berkira-kira untuk memberi... walau hanya sedikit senyuman. hermm...

Erti Hidup Pada Memberi, biar pun hanya secawan kopi -
Ustaz Hasrizal, saifulislam.com

Friday, November 28, 2008

masak ekspress

Waaa, tadi baru member group merangkap "boy fren" saya sepanjang pengajian kat sini, chee chung bagitau saya kena pegi mawson.. tak jadi ke city.. huuu mawson?? hii jauhnya.. sekarang dah kul bape, 4 petang.. entah balik kul bape ni.. gulp, astghfirullah bila ingat balik, rasa trauma kalu balik malam2 dari mawson.. chee chung ni..nama je "boy fren".. tapi tak sensitif lansung, balik dari campus ke stesen ketapi still saya jalan sorang2, takde pun dia teman.. huu takutnya.. Allah je tahu.. dia tu sampai apartment, apa lagi tido laa.. saya ni yang masih terkial-kial balik umah sampai kul 12 malam...



so hasilnya ayam goreng pandai dan kepah berkuah cili.. emm yummy!! lapo-lapo...
sila makan adik-adik, kakak abang, uncle aunty, pakcik makcik, emm sedap ni..... ^-^

Tuesday, November 25, 2008

sorang-sorang

Waktu tulis ni, ada setengah jam lagi untuk bertolak ke airport.. bukan untuk balik.. tapi menghantar orang yang balik.. huuuuu nak balik!!=( sob sob.. tapi takpe.. waktu hantar alia comel ni balik dapatla kot2 borak dengan dia sambil minum2 kopi kat Hudson Coffee House. Erm pas hantar dia balik saya terus ke Mawson Lakes Campus seperti biasa untuk menyiapkan project akhir saya same Chee Chung. Ya Allah pemudahkanla urusanku.. rasa nak pengsan tengok benda yang sama hari2.. Semalam juga di Mawson Lakes, saya nak balik awal sebab firstnya, saya pening, kedua, saya dah tak larat nak teruskan sebab tengok nombor2 yang ada dah jadi double triple hihi, dan yang ketiga sebab saya perempuan.. balik malam2 kul 10.30 malam di mawson lakes adalah bersamaan kul 1 pagi di city. Saya cakap dengan chee chung saya nak balik sebelum kul 11, dia cakap takpe train paling akhir pukul 11.04 malam.. emm mungkin dia tak memahami kerisauan seorang perempuan agaknya.. tapi saya cakap tak bulehla chee chung bas saya di city pun pukul 11.15 saya kena ambil.. so dia pun setuju.


dah siap separuh kemas2.. balikla saya ngan dia kul 10 malam berjalan kaki ke train station. separuh jalan saya cakap dengan takpela chee chung hantar sampai sini je.. sebab bayang train station dah nampak.. so dia pun berpatah balik ke tempat tinggal die di mawson tu.. pas sampai kat stesen ketapi tu, saya rasa agak takut, sebab legang.. kosong.. takde orang lansung.. kalu jadi apa2 pun kat saya orang pun tak tahu.. apa yang saya buat seperti biasa kalu dah takut, istighfar, shahadah, baca ayat2 Al Quran, zikrullah dan berdoa supaya saya selamat. pastu camne dalam 20 minit pastu adalah mamat2 dari Asia Tengah seramai 8 orang tunggu kat dalam lounge yang disediakan biasanya orang duduk dalam tu waktu sejuk, so dorang pun baring2 dalam tu sambil borak2 sembang2, gelak2 etc. Astaghfirullah, hati saya dah tak sedap sebab tengok dorang pandang2 saya pastu senyum2 sinis pastu gelak..

Aisemen... saya sorang je perempuan kat situ. memang takde orang lain melainkan saya dengan 8 orang mamat tu kat stesen ketapi tu.. huuu Ya Allah.. Ya Allah, tolongla saya, selamatkanla saya, wuuu waktu ni memang takde sorang pun buleh selamatkan saya dari pandangan atau perbuatan jahat manusia melainkan Allah. sebab takut sangat saya menyorok di sebelah dinding agar mereka tak nampak, pastu saya jengukla dari jauh kot2 dorang ralek sembang sembang rupa2nya masih memandang ke arah saya, gulp!! saya telan air liur... jam menunjukkan pukul 10.30 mlm.. sepatutnya ketapi ke city dan sampai.. huuu saya mula cuak dan risau.. hati saya ni gelisah takyah cakap aarr.. Allah je yang nampak segala kebimbangan saya, ketakutan saya, kerisauan saya.. dah kul 10.40.. kat tangan saya dah sedia hp untuk menghubungi insan2 yang saya terfikir di fikiran tapi takpe tunggu lagi 5 minit kalu ketapi tak nampak bayang jugak.. saya call. tapi saya berdoa sangat supaya train cepatla sampai, risau train takde, kalu takde abesla saya.. nak tunggu orang ambil pun at least ambil masa setengah jam pecut atau 45 minit ikut had laju. 10 minit lewat seperti 10 jam saya rasa.. Waktu tu otak saya kosong, yang saya fikir hanya Allah, doa berkali2 tak henti2.. sebab memang saya takut.. astaghfirullah, masyaAllah, sungguh Allah je tahu perasan saya ketika itu..

samar-samar dari jauh, saya nampak kelip2 lampu.. dan saya harap itula ketapi yang akan saya naik, makin lama makin jelas lampu tu.. ketapi!!! alhamdulillah, ya Allah syukurnya saya.. waktu saya masuk ke dalam pintu tu, saya sempat menoleh ke arah mamat 8 orang tu, still dorang pandang saya tersenyum2 dengan pandangan nakal.. waaaa... takutnyer!!! hish2.. saya terus masuk duduk, dengan perasaan yang sangat lega.. tak fikir apa2 pastu nangis sebab bersyukurnya Allah selamatkan saya dari bahaya yang saya tak tahu pengakhirannya...

pas balik umah saya, terus letak beg pergi toilet, muntah sebab perut berangin tak makan sejak tengah hari pastu baring sebab tak larat sangat.. sampai kul 3.30 pagi baru bangun solat isya' dan qiam pastu tunggu subuh sementara tunggu subuh.. saya sujud syukur kerana menyelamatkan saya dari bahaya...

alhamdulillah, sungguh saya bersyukur padamu Ya Allah..

Sunday, November 23, 2008

menu arini ialah...


emm sedapnyer!! makan malam arini saya masak mihun tomyam seafood, alhamdulillah kenyang.. bes2!! pastu buleh sambung mengemas2 almari baju, meja dan laptop.. file2 berselerak, huuh memang penyepah.. tapi takpe dah kemas skit2.. so jadi pembersihla skit=) hihi..

hijau..

Arini ari Sabtu, dari King William Street menaiki ketapi dari seawal pagi hingga kul 6.30 petang ke UniSA Mawson Lakes Campus, bangunan H-Water Engineering, Design Lab Room.. bertungkus lumus buat final group project, Design and Flood Drainage Systems, ada 3 programming yang kena buat before 30 November ni, DRAINS, RORB, dan HEC-RAS. Huu, memang rasa cam marathon.. pagi tadi sebelum pergi finalise last assignment yang perlu di hantar Isnin ni, alhamdulillah dah siap dan dah submit pun.. masyaAllah leganya rasa.. Allah je tahu.. kul 4.30 masing2 dah pening2 lalat sebab terpaksa ulang balik program just sebab salah first point yang menjadi ukuran semua pits dan pipes yang patut di measure dari first point tadi.. masyaAllah.. rasa nak nangis bila terpaksa ulang method yang sama sekali lagi..wuuuu

pas dah rename balik sume2 data yang ada, kitaorang mengalah sebab tak larat.. so kitaorang pun balik dengan masa sendiri.. saya pun balik ikut jalan biasa kat campus tu.. memandang takde orang.. so saya jalan sorang pusing2 hepi sebab buleh balik.. err apsal legang, kosong je campus arini? mana sume students yang selalunya ramai.. ehh astaghfirullah arini sabtu, dah petang lak tu.. memangla takde orang, bas pulak sejam sekali.. huhu..patutla!! haa sambil jalan2 tu ambilla gambar logo UniSA kat Mawson ni.. emm perkara pertama yang menarik di pandangan mata ialah " waaahh, lawanyer rumput die..!! hijaunye...!! cam takde orang pijak jer.." so meh saya pijak.." waaahh lembutnyer..!!" sambil main pijak2 comel kat situ (seriesly, memang takde orang!!) waaa... besnyer!! kalu orang nampak, hish mesti dia cakap "ape kena la budak ni, hepi sangat sebab tak penah nampak rumput ke??" hihi sekatila.. saya kan environmentalist, so mestila appreciate alam yang Allah ciptakan ni walaupun hanya rumput- rumputan.


Sesungguhnya kami telah mencurahkan hujan dengan curahan yang menakjubkan.
Kemudian kami belah-belahkan bumi dengan belahan yang sesuai dengan tumbuh-tumbuhan,
Lalu Kami tumbuhkan pada bumi biji-bijian,
Dan buah anggur serta sayur-sayuran,
Dan Zaitun serta pohon-pohon kurma,
Dan taman-taman yang menghijau subur,
Dan berbagai buah-buahan serta bermacam-macam rumput, -
Untuk kegunaan kamu dan binatang-binatang ternak kamu.

Surah Abasa: 25-32

masyaAllah, saya terkesima.. even sekecik-kecik rumput ada disebutkan dalam Al Quran, apa lagi ciptaan Allah yang lebih besar, penciptaan manusia, haiwan, tumbuhan dan makhluk2 lain, langit, bumi, menghidupkan, mematikan, Syurga, Neraka, dan Alam Semesta, pasti ada pengajaran bagi orang yang berfikir, punya akal dan fikiran.. bagaimana segala ini terjadi? mengapa dijadikan? dan untuk apa? Allah tak jadikan sesuatu itu dengan sia-sia, pasti ada faedah dah hikmah atas setiap kejadian.. so mehla kita jadi orang yang berfikir agar lebih dekat dengan Allah bila memikirkan penciptaan2Nya... insyaAllah^-^

Friday, November 21, 2008

menu arini

haah!! menu untuk dinner malam ni ialah jantung ayam bercili dan sayur sawi berkuah campur udang n telur. yang spesel arini sebab co- chef saya, izza masak, saya second chief cook.. chief cook kak yana.. kitaorang sume hebat2, sume chef2 ni.. kalah arr mama, along, abang said n acu.. ingat korang je ke chef haa?? angah pun terer aarr.. ceh, nak berlagak, walaupun paling cikai sekali dalam family, abah, uda n alang not included (alang masak kurma dalam peket pun dah kecoh satu dunia, kira terer arr, yela dia lelaki, sekali masak, cam terer la sangat, hihi^-^) so tadi just bagi tau je bahan apa yang kena ada, apa yang kena masuk dulu.. so hasilnya adalah sama cam saya masak... haha.. but what a very good feeling sebab saya tengah demam n pening kepala, ada orang masakkan.. sukala.. so just tolong skit2 je..


tambah pula setengah jam pastu minum pula air camomile tea with honey... untuk soothing n calm feeling... dengan pleasant scent dia.. mengurangkan skit kekusutan minda yang sedia kusut... emmm sedapnyer... sila2 tuan puan , jemput makan:))

ps: tak sabar nak makan nasi minyak shah.. ^-^

Thursday, November 20, 2008

gelap


emmm terpitam sekejap.. waktu bangun dari kerusi nak ambil air kosong kat dapur jap untuk makan ubat.. bila bangun.. tetiba gelap pandangan mata.. terasa cam badan ni melayang.. tapi mujur tangan ni sempat pegang meja.. duduk sekejap menarik nafas panjang.. mungkin seharian duduk di depan laptop sebab nak siapkan jugak aisemen sebelum esok, tapi nampaknya.. badan dan otak seakan-akan tidak mampu untuk menyiapkannya arini.. tak mengapa esok sebelum 11.45 malam masih lagi ada masa, insyaAllah pasti Allah mudahkan..=) pas makan ubat ni, rehat jap then sambung balik aisemen yang last ni, insyaAllah saya buleh buat.. semangat2!! caiiyokk..^-^

Ayam Goreng Kentaki...

Emm masih demam.. ada skit2 sejuk, tapi pakai baju sejuk winter dapat memanaskan badan skit, jadi takla rasa sejuk sangat sambil menyambung aisemen yang kena hantar jumaat esok, insyaAllah.. emm tengah2 buat keje lapola pulak, tetiba terasa nak makan ayam KFC pulak pagi2 ni.. emm sedapnyer!!! tambah pulak KFC kat sini takleh makan dan tak sesedap kat mesia jadi buatla KFC sendiri versi Adelaide, ho ho.. jadi dengan rajennya, sebab izza pun dah kuarkan ayam dari peti ais sejak kul 7 tadi so just nicela, terus buleh masakla.. emm bila ayam goreng versi kentaki, n bukan ayam goreng biasa, so agak lecehla untuk buat, tambah2 buat sendiri.. tapi takpe sebab dah mengidam sangat so buat je la... menu untuk tengah hari ini, ialah...

Ayam Goreng Kentaki versi.... Adelaide ^-^

bahan-bahan tepung ayam :

tepung gandum
tepung jagung skit
lada hitam
lada putih
cenkih
garam
telur yg dipukul (untuk celup dalam tepung)

so gaul sume bahan-bahan tepung ni sebati pastu toskan ayam dah di basuh sambil basuh tu selawat n zikir supaya housemate yang makan tu sayang pada saya, so kalu saya malas2 akan datang, dorang tak marah, haha.. pastu celup ayam dalam mangkuk telur yang dah dipukul pastu gaul ayam ngan tepung tadi pastu masukkan dalam minyak panas yang bersuhu 120 darjah (ingat lagi dulu keje kat shaykeys pizza, ayam goreng dia sedap) pastu tunggu ayam tu garing warna coklat keemasan bukan coklat hangus tau..

bahan untuk coselaw (camne eja?):

carrot
kubis
lemon
mayonis

potong carrot dan kubis, halus2.. perlukan kesabaran dan mata yang tajam sebabkan takde sagat, kalu ada lupakan method di atas tadi, so sagat jela.. buat apa susahkan diri.. tapi sebab dah takde takpela bersusah2 sekejap.. yang penting kemudian senang, makan je... emmm yummy!!
pastu masukkan hirisan kubis n carrot tadi, masuk mayonis dan perah lemon, kaco2 die.. sekatila nak banyak mana tapi potion yg bagus, sedang2 je.. biasala dalam agama pun bersederhana tu paling bagus.. tapi.. selalu org pandai cakap je.. jauh panggang dari api, bila makan tak ingat dunia.. pastu tersandar kekenyangan cam ular sawa.. ular sawa pun takut tengok kita kenyang camtu.. kalah dia.. haiihh..
so bila ayam dah goreng masuk dalam piring lawa, hidang sebelum housemates balik...

Taaaadaaaa... siap!! Ayaaaam Gooreng Kentaki versi Adelaide... eemmm sedapnyer!!!

pas housemates balik, kitaorang makan same-same, seperti biasa.. dorang punyala suke sebab balik2 je dah ada makan.. pastu dorang puji "waaa, sedapnyer!!! memang suri rumah yang berjaya.." emm well tengokla sape masak.. saya, Chef Comot.. dengan hidung kembang kempisnyer tersenyum bangga.. haha.. ehh mestila kena pandai masak, ni baru housemates.. balik2 penat hepi tengok saya dah masak, sedap pulak tu.. apalagi kalu suami saya yang balik, penat2 keje balik tengok dah ada makan, pastu puji lak sedap.. waaaa... hati sape tak kembang, hahaha... dapat pahala... suka hati bila kita masak orang makan.. sebab penat masak.. tengok orang makan habis licin, sape tak suke.. hilang penat masak tadi... gembira hati.. camtula kalu suami balik tengok dah ada makan.. nak2 pulak kita senyum tengok dia balik, terus hilang penat keje dia tu.. same je konsepnye. so kalu isteri masak sedap, pujila cakap "sedap awak masak" at least cakap "tq" pun takpe sebab mungkin ucapan tu nampak kecik atau remeh pada orang lelaki tapi bagi perempuan sangat besar perhargaan ucapan tu, tambah pula dari seorang suami atau orang yang kita sayang...


so pas kitaorang abes makan main course ada desert lak.. semalam kak yana ngan izza beli.. Jamaica Chocolate Cheese Cake, so bertambah sedap makan tadi.. emm yummy!!! pastu di tambah pula minum air Green Tea dengan madu, menambahkan kesedapan makan tengahhari ni..


Alhamdulillah, segala puji bagiMu Ya Allah atas kurniaan rezeki.. dapat kami makan lagi pada arini, sedap2 pula tu.. ermm syukurnya padaMu ya Allah...^-^

Wednesday, November 19, 2008

bila musim mula berubah...

Errr.. rasanya dah hampir sebulan lebih saya demam.. surut.. demam.. surut.. errmm yang pasti.. badan ni tak tahan dengan perubahan cuaca.. setiap kali pertukaran musim mesti saya demam.. dari tahun lepas kali pertama menjejakkan kaki di Adelaide waktu pertukaran autumn nak masuk winter... winter-spring, spring-summer, summer-autumn, autumn-winter.. selalunya tak lepas dari demam atau paling kurang selsema... walaupun dah setahun setengah kat sini masih lagi tak dapat adapt dengan season interchange (entah, betul ke? sesekati je bantai, err saya tak tau la word sebenar dalam Inggeris, ntah.. betul la tu kot).


semalam.. pas soklan aisemen yang di develop sendiri hasil perbincangan dengan kak yana and baby bear (credit to them) akhirnya di approved oleh pensyarah.. alhamdulillah.. saya pun punya excited buat draft context sebab kalu tak approve saya memang takleh proceed the assignment.. so semalaman saya tak tido untuk menyiapkan aisemen ni by jumaat, insyAllah, semoga Allah permudahkan urusan saya.

bila demam ni, ramaila insan2 tersayang yang concern suh saya minum air kosong banyak2, minum teh oolong, rehatkan badan, jangan tension sangat dengan aisemen, jaga diri baik-baik agar saya tak jatuh sakit makin teruk, alhamdulillah saya buat sume yang disuruh tu walapun dengan hati yang terpaksa, hihi..;))


air kosong, saya sangatla susah nak minum air kosong sebab mungkin terkesan kisah waktu zaman bersekolah rendah dulu, seingat saya beberapa orang je yang tau kenapa saya tak suka minum, bila dorang tau.. lagi suh saya minum sebab tu kisah lama, air sekarang dah ok.. takyah risau, dorang kata.. emm ingat lagi waktu darjah dua (alhamdulillah diberi ingatan yang kuat, buleh ingat memori2 silam yg berpuluh2 tahun ni) waktu dulu zaman susah.. jadi duit belanja hanya seringgit, tambang pergi balik 60 sen, tinggal 40sen nasi goreng 30sen tinggal 10sen. air yg dijual di kantin berharga 20sen, jadi tak cukup lagi 10sen. so takde pilihan melainkan minum air paip... saya pun minum air paip, masyaAllah masuk je air dalam mulut terasa berkaratnya air tu, sampai balik rumah masih terasa.. err psiko kot, sampai sekarang kalu minum air kosong masih terasa2 karat air paip yang pernah saya minum waktu itu... tapi saya minum juga sebab mesti kena minum air.. masyaAllah, alhamdulillah saya bersyukurnya kerana hidup saya sekarang tidak seperti dulu..senang.. mewah.. tapi kan.. selalu kita lupa bila dah senang.. untuk mensyukuri nikmat yang Allah kurniakan... errmm mudahnya kita lupa...


bila saya terkenang kisah dulu.. memang pahit.. susahnya hidup waktu dulu, nak beli air minum pun tak cukup duit tapi jika nak dibanding dengan kisah mama abah saya atau datuk nenek saya, atau opah saya memang tak terbanding susah dorang.. saya pernah ingat dulu waktu sekolah menengah, waktu tu mama abah dah senang skit... mama cakap waktu makan malam.. dia senyum tengok kami adik beradik berlima makan ayam goreng dan sambal udang yang dia masak.. pastu dia cakap.. "dulu.. mama tak pernah rasa dapat makan ayam, udang ke.. sebab atuk nenek orang susah.. takde duit nak beli.. sebab mama dulu tak dapat makan.. biarla anak-anak mama rasa apa yang mama tak pernah rasa, biarla korang makan sedap-sedap sebab mama tak mahu simpan duit beribu-ribu tapi bagi anak makan berkira-kira.."

mama diam kemudian menyambung "dulu.. kalu korang nak tahu.. mama punya teringin nak makan cendol yang berharga 50 sen, tula tambang bas mama, takde duit lagi mama dah, jadi mama jalan kaki sejauh 10 km dari sekolah ke rumah, pastu balik, jerang nasi, masak lauk, bagi adik2 makan, nenek atuk berkedai.. pastu lepas masak, mama basuh kain kat sungai, merendek2 bawa kain kotor adik beradik mama 7 orang, pastu mama kena berkedai pulak, nenek dah letih seharian, jadi bila masa mama nak baca buku.. seharian keje, mama dah letih terus tido.. rezeki mama, lulus spm dapat keje elok skit.." saya lihat wajahnya seperti nak nangis," korang belajarla rajin2.. kalu senang orang pandang, kalu miskin takde sape pun yang bantu.. nanti korang dah senang mewah, bukan mama yang dapat senang tu.. korang juga yang dapat.. mama tumpang gembira je" saya, bila dengar mama cakap camtu, terasa pilunya hati saya.. sayu sangat... terlalu sayu, tak tergambar dengan perkataan... dengan perlahan-lahan saya mengunyah nasi di dalam mulut, dengan peritnya menelan masuk ke keronkong.. tanpa saya sedari menitis air mata dalam pinggan tu, mujur adik beradik saya tak nampak.. pastu saya kesat mata buat-buat cam masuk habuk.. sebab tu je cara buleh distract dorang dari nampak saya menangis, menahan hiba di hati..

kisah ini.. hanya sekelumit kisah-kisah hidup orang-orang dahulu.. belum lagi menyelusuri kisah perjuangan para pecinta agama, para nabi dan rasul, para siddiqin, salafus soleh yang melalui rintangan, halangan, kesusahan dan keperitan yang mereka tanggung, dicaci, diherdik, diperlekeh, dihalau dari kampung halaman sendiri, tanpa harta dan anak isteri kerana menegakkan agama, menyelamatkan iman, berbuat amal hanya kerana Allah dan Rasul.. tidak terbanding.


memang.. kebenaran itu selalunya pahit.. berat sekali jari jemari saya untuk menulis kerana terlalu pahit kebenaran itu.. tetapi itu bukan alasan untuk mendiamkan diri.. kerana itu orang lebih suka cerita khayalan yang indah, membayangkan hidup yang mewah, masa dihabiskan untuk bersenang-senang, pengakhiran yang bahagia, sehingga sukar sekali untuk menerima cerita-cerita yang tidak menyeronokkan, tapi.. kita harus terima hakikat.. hidup ini realiti, berpijak di dunia nyata.. tidak ada satu cerita pun di bumi ini jika tidak di sulami kesedihan, kekecewaan, kesusahan, keperitan, kejatuhan, keruntuhan di sebalik kegembiraan, kesenangan, kebahagiaan dan kejayaan kerana.. setiap kisah.. setiap cerita.. pasti ada pengajaran dan pelajaran, untuk mengajar agar kita belajar.. belajar dari orang-orang terdahulu, cerita-cerita dahulu, kisah-kisah dahulu yang kita gelar sejarah.. namun.. sejarah itu menbentuk kita pada hari ini.. teladan dan sempadan..agar kita belajar darinya, tidak mengulangi kesilapan yang dulu, agar kehidupan yang dibina kini lebih baik dan menjadikan kita insan lebih baik...

Betul kata orang.. kalau merasai susah baru kita tahu erti menghargai... dan kerana itulah saya menjadi seorang yang sangat menghargai.. alhamdulillah, saya bersyukur dengan setiap apa yang Allah kurniakan kepada saya, kerana betapa susahnya saya untuk mendapatkan sesuatu yang saya mahu dan harap.. apabila dikurniakan ia pada saya di depan mata insyaAllah, pastilah.. saya hargai, saya jaga, dan saya sayang kurniaan Allah ini ibarat permata.. kukuh ia di dalam hati... Lillahi Taala.

ikhlas,
noorhayati

bidadari...



masih segar di ingatan
kali pertama berdepan
mataku bertentang matanya
umpama bidadari dari syurga... oh! dia
terus dari saat itu
cinta mekar dan berpadu
ku rela korbankan nyawa semata untuknya
namun aku diperdua

sukar 'tuk ku percaya
dia sanggup berdusta
pada insan yang lama
menyintanya separuh nyawa
bagaimana terjadi
apabila bidadari
bisa meranapkan hati ini

dan dia kata padaku
ku tak lagi dia perlu
pada waktu cincin di dalam genggamanku
hajat terbeku...oh!

dia sanggup berdusta
setelah sekian lama
aku menyinta

bagaimana terjadi
apabila bidadari
bisa meranapkan hati ini

oh! dengarkanlah wahai bidadari
seandainya kau sudi
walaupun kau tak mungkin lagi
cinta diri ini
daku hanya mahu kau tahu
setiap malam kau ku rindu
walaupun terluka kau masih ku cinta

sukar 'tuk ku percaya
dia sanggup berdusta
pada insan yang lama
menyintanya separuh nyawa
bagaimana terjadi
apabila bidadari
bisa meranapkan hati ini

bila bidadari meranap hati ini
kau meranapkan hati
oh! bidadari

Ooo kitty... bidadari angah, kitty gemuk kesayangan angah... mengapa kitty?? mengapa sanggup meninggalkan angah selama 1 tahun setengah angah di Ostolia (sape tinggalkan sape ni?) setelah sekian lama angah menyayangimu kitty.. mengapa kitty... mengapa tergamak engkau meranapkan hati angah ni setelah 4 tahun lebih angah menjagamu sepenuh hati.. memandikanmu, membersihkan telingamu, memotong kukumu, membawamu ke klinik apabila engkau sakit,bergurau denganmu bila engkau mengajak bergurau.. (oit kitty penatla angah main kejar-kejar dengan ko, semput tau tak??) memberus bulumu yang fluffy itu, membalut lukamu bila engkau bergaduh, menidurkanmu di malam hari, menenangkanmu di kala engkau ketakutan, memberi makan bila engkau mengesel manja..(susah nak dengar suara dia, macam ada emas dalam mulut), memanjakanmu bila orang sume malas nak layan...

sampainya hatimu kitty... tak mengapala kitty.. angah hanya mahu kau tahu setiap malam kau angah rindu... walaupun terluka (gurau2 manja sampai luka lengan) kau masih angah sayang... nantikan kepulangan angah tahun depan ye kitty... (mode: sakit kronik rindu kitty dan nak balik mesia, hihi;))

ps: setiap kali call umah sejak tahun lepas, selalunya acu akan jawab;
saya: assalamualaikum acu.. ko sihat? dah makan? eerrmm kitty mana kitty? angah rindula...
acu: sihat, dah makan, eeeiiii angah ni kan.. asek2 kalu tepon bukan nak tanya acu.. kitty dulu yang angah tanya.. tak rindu acu ke??
saya: ehhh mestila rindu acu... eermmm kitty mana kitty? ambik dia jap, tengok muka dia jadila..
acu: eeeeeiiii angah ni..
saya:hihi.... ^-^!!~~

moral: kalu sayang haiwan kesayangan sebegini rupa, apa lagi pada insan2 tersayang kan... ^-^

saya comot, 5:00 pagi, Ostolia (Australia)

Tuesday, November 18, 2008

nak balik...


Jam dah menunjukkan pukul 9.45 malam... saya masih memandang keyboard laptop dengan pandangan kosong... heerrmm.. berada di dalam "twilight zone mood" menjadikan saya seperti kaku, beku, baca penulisan sendiri pun hambar, busan.. mungkin sebab rasa nak balik mesia sangat kot, dengar budak2 sini dah ramai yang balik mesia.. sedang kaki masih memijak karpet hijau di rumah bernombor 125, brooklyn park ni..

errrmm mungkinla kot.. besnyer dapat jumpa balik insan-insan tersayang yang sangat-sangat saya rindu.. tak sabar rasanya nak jumpa.. ermm camtu saya kena cepat abeskan project dan aisemen saya tu.. huu apsal la jari jemari saya ni berat na nak menulis aisemen yang hnya berjumlah 2500 perkataan.. insyaAllah yati, ko buleh buat.. jangan lemah semangat.. Allah ada... yang sentiasa ada melihat saya.. setia bersama saya setiap saat dan masa.. Ya Allah tolongla aku ya Allah, sungguh berat ku rasakan sekarang..

huuuu, nak balik....=( sob sob...

Saturday, November 15, 2008

Percaya...




Takde mood, moodi.. tensi mensi.. stress press.. apa juala yang seangkatan dengannya.. entahla.. mungkin terlalu memikir, dapat ke saya siapkan project akhir dan buleh ke saya grad akhir tahun ni.. MasyaAllah, hanya Allah je tahu perasaan saya, bagaimana beratnya saya mengalas segunung harapan daripada insan-insan tersayang agar dapat saya grad akhir tahun. Sape yang tak nak grad, terpancar wajah-wajah kesayangan termasuk kitty gemuk gembira bila mendengar berita saya dah dapat ijazah.. dapat melihat mama tersenyum bangga apabila saya berjalan di atas pentas menerima ijazah adalah harapan saya, sangatla saya harapkan agar tertebus segala penat lelah dia membesarkan saya, membayarkan yuran pengajian dan kehidupan di sini dengan duit simpanannya agar saya memperoleh pekerjaan yang baik, kehidupan yang baik dan bakal suami yang baik, insyaAllah.. itu pesannya setelah baru sebentar tadi bercakap dengannya call melalui ym. InsyaAllah mama, angah balas segala pengorbanan mama walau tak terbalas dengan kata-kata manis, ucapan terima kasih, wang ringgit, pangkat tinggi melangit, namun selagi apa yang buleh membuat mama gembira, pasti angah akan lakukan, sedaya yang angah mampu dengan izin Allah... tak mahu air mata mama menitis lagi...

setanggi syurga.. antara lagu feveret saya di kala hati gundah gulana, saya teringat 3 tahun dulu, dari um ke shah alam, naik putra lrt, then komuter, then bas ke umah mak andak.. waktu saya pasang lagu ni, punyala saya berada kat dunia saya sendiri, tengah terfikir nikmat-nikmat yang Allah beri pada saya, segala dosa yang saya buat, dan betapa sayangnya Allah pada saya... walaupun saya ni selalu buat dosa, solat patuk-patuk ayam, bacaan dalam solat just lafaz atau masuk dalam hati? pegi surau nak tunjuk kat orang ke atau ikhlas kerana Allah? zikir skit2, istighfar jarang sekali, ngaji 2-3 helai je setiap hari, ,doa pun just cam rutin ntah faham ke tak, buat baik dengan orang pun tak banyak, sedekah pun berkira-kira, tapi walaupun camtu sekali lalainya saya, tapi Allah masih sayangkan saya, kasihkan saya, Dia perkenan doa saya, Dia beri apa yang saya minta, Dia tunai segala kehendak saya, Dia penuhi segala harapan saya...

herrmm tak malu ke saya?? huuu malu.. malu sangat kadang tak tau mana nak letak muka, biasa kita ni malu dengan manusia kalu nak buat benda-benda jahat, tapi tak malu lak dengan Allah?? astaghfirullah tengah-tengah fikir tu tak sedar pun saya picit loceng then kuar dari bas, terus lintas jalan then baru nak menyeberang jambatan kecik jalan short cut ke rumahnya.. hampir saja terjatuh kat longkang besar tu sebab tak sedar mana kaki saya ni berpijak, main jaaaalan je.. jambatan depan mata pun tak nampak.. waktu tu tengah hujan turun renyai2.. tanpa saya sedar air mata saya pun turun menitis bersama air hujan tu.. sedih, pilu, dengan segala perbuatan saya selama bernafas dan bernyawa 23 tahun ni.. sampai umah mak andak, buat muka cam takde apa2.. salam sume orang terus naik atas, solat asar penuh dengan kekesalan dan penyesalan... waku tu barula nak khusyuk pun.. ala hai...nape la saya main-main je kat dunia ni sedang perkara besar menanti di akhirat nanti... huuh!! takutnya nak tempuh mati, alam barzakh, alam akhirat, syurga atau neraka.. terasa gelap pandangan saya sebentar tadi..

namun... bila terkenang rahmatNya, janji Allah yang tidak pernah Dia mungkiri... memberi kembali semangat yang kian luluh... jiwa yang makin lemah.. diri yang hampir rebah... kerana percaya dan yakin dengan janji Allah dan dengan apa yang ada di dalam kekuasaanNya, saya memohon pertolonganNya kerana hanya Allah sahaja yang buleh menolong saya di saat manusia tidak daya dan kuasa untuk sume ini. Betapa berat susah dan payah yang saya tanggungi sekarang hanya Allah yang tahu dan Dia saja dapat menolong.. Ya Allah, tolongla aku, kerana tiada yang dapat menolong aku melainkan Engkau, sesungguhnya Engkau sebaik-baik Penolong, maka tolongla aku.. amiin Ya Robb... sungguh Engkau Pengasih dan Penyayang... errmmm tenang hati saya...=)

saya comot, 4.10 pagi

Thursday, November 13, 2008

Melodi hati...


Ya Allah... Engkaulah.. Tuhanku yang Pengasih
Ya Allah... Engkaulah.. Tuhanku yang Penyayang
kepadaMu Ya Allah.. aku merintih
hanya Engkau Mendengar agar jiwaku tenang

Ya Allah... aku berdoa
ku memohon... keampunanMu
sungguh Engkau Pengampun akan dosa
maka ampunkanla dosaku

Ya Allah.. Ya Tuhanku
ku rindu padaMu
Ya Allah.. Ya Tuhanku
Engkaulah penghibur hatiku
Ya Allah.. Ya Tuhanku
penawar dukaku

Ya Allah... Engkau melihat keadaanku ini
kerana hanya Engkau tempat merayu
Ya Allah... padamu aku menyerahkan diri
kerana hanya Engkau tempat mengadu

Alhamdulillah segala puji atas segala nikmatMu
Maafkanlah atas kelalaianku dengan nikmat yang Engkau beri
jangan kerana nikmat pemberianMu melekakan aku
malah menjadikan aku lebih mensyukuri...

noorhayati
13 November 2008, 2.12 pagi.

Wednesday, November 12, 2008

The Rose



Some say love it is a river
that drowns the tender reed
Some say love it is a razor
that leaves your soul to bleed

Some say love it is a hunger
an endless aching need
I say love it is a flower
and you its only seed

It's the heart afraid of breaking that never learns to dance
It's the dream afraid of waking that never takes the chance
It's the one who won't be taken who cannot seem to give
and the soul afraid of dying that never learns to live

When the night has been too lonely
and the road has been too long
and you think that love is only
for the lucky and the strong

Just remember in the winter far beneath the bitter snows
lies the seed
that with the sun's love
in the spring
becomes the rose...


herrmm, what a memory... terimbau fikiran saya ni ke masa lampau... kali pertama mendengar lagu ni sejak 8 tahun yang lalu. Itu pun dimainkan secara piano instrumental... waktu tu tau tajuk je The Rose tapi tak penah tau ia adalah sebuah lagu yang mempunyai lirik. Ingatkan ia hanya semata lagu instrumental seperti lagu2 instrumental yang lain. Tetiba terasa hati ni sayu, taipla tajuk The Rose kat youtube.. ooo rupanya ia sebuah lagu.. yang dinyanyikan oleh Bette Midler, dipopularkan kembali oleh Westlife dengan nafas yang baru. tapi saya pilih nyanyian semula oleh Teshima Aoi penyanyi femes di Jepun sebab klip yang dibuat oleh gaudi717 kat youtube ni sangat menepati liriknya.. perhatikan klip videonya syncronise dgn lirik:) pandai orang ni buat... two thumbs untuk dia (walaupun dia tak tau ada orang yang appreciate hasil kejenye, tapi takpe2 saya ikhlas puji ni, so takyahla dia tau kan, hihi) emm waktu membaca bait-bait liriknya.. waaa sgt inspiring, terpesona sekejap dengan cantiknya susunan patah-patah perkataan dan kedalaman maknanya... Ia bukan sekadar lagu.. tapi cerminan kehidupan dalam hidup seharian... herrmm menarik.. saya membaca lagi liriknya agar dapat mentafsir maksud yang tersirat... eerrr... tafsirla sendiri...

Monday, October 20, 2008

Abes...


Alhamdulillah baru lepas abes kelas Comtemporary Social Issues, lega hati saya bila dah abes perbentangan saya tajuk Social Capital and Community Development, alhamdulillah, abes satu presentation lagi. emm sempat la pulak bergambar-gambar tadi.. emm ye la lagi 2 minggu je kelas ni nak abes so terasala aura hampir nak habis semester ni yang bermaksud hampir menuju hujung pengajian saya di sini, insyaAllah.
pas abes kelas je terus pergi kat computer lab sebab nak hantar slides show yang dah di present tadi kat pensyarah. sambil tunggu computer log on Kim menegur camne presentation tadi, sbb dia pun present gak tapi group satu lagi, sambil tu dia bagi saya macam2 untuk dimakan, alhamdulillah ada makan.. seharian kat uni.. ni tak balik lagi dah kul 10 dah ni.. waktu Kim bagi all the biskuts tu saya tgk ingredient dia sbb takut tak halal, dia heran lalu bertanya..(dalam bhs Inggeris la, dia orang Korea) eh awak diet ke? takkan la? sambil dia mengunyah biskut sebab lapo.. saya tergelak cepat2 geleng.. diet?? haha.. awak tak nampak lengan saya yang kurus ni? hahaha tergelak die.. haa sebab saya nampak la saya tanya.. takkan la diet sebab dah kurus.. tergelak besar die gelakkan saya.. amboi.. sukanyer.. gelakkan orang..~~ pastu dia buat keje die.. saya pun buat keje... ^-^

Sunday, October 19, 2008

Bila alang berzapin...



Di suatu malam Ogos yang lalu...

saya menuruni anak-anak tangga dengan membawa kain kotor yang hendak dibasuh, memandangkan saya nak kuar esok harinye, jadi tak mahu menyusahkan along yang seharian bekerja atau acu yang kepenatan sekolah dan belajar, so saya ngan senang hati nak basuh kain yang bertimbun tu sebab saya balik cuti 2 bulan sebelum kembali ke Australia. turun je lalu ruang tamu nak pegi ke ruang dapur di mana mesin basuh terletak, alang yang berada berada di tengah2 dua ruang menahan " eh angah.. camne rasa duk OZ, same tak cam duk UK? "em bes duk OZ, yang tak besnyer korang takde, sunyi!! emm ntah.. mestila tak same OZ ngan UK, yang same die, takde famili la, ko sunyi nanti alang.. hari2 tepon umah, tengok tak caye.. emm bila tiket ko, MARA dah bagi belum? Sume urusan dah settle ke belum? em tiket belum dapat, ni baru bulan bape, alang pegi bulan 9 la.. tak tau bila dapat.. emm alang.. esok ko kuar tak? antar angah kat ktm sg buloh, buleh? angah nak pi PJ la esok.. ooo bleh2, alang esok pun nak pi mara hntr surat benti keje pastu nak pi British Emmbassy nak buat visa.. saya melihat tangan dan kakinya bergerak seperti orang nak menari waktu bercakap tu..


"oit alang!! ape ko buat tu? cam dayung sampan kat sungai tapi tak sampai2" saya puzzled fikir apa yg dia nak buat.. ni alang menari arr, zapin ni angah.. tengokla alang nari, haa pandai tak alang? penuh bersungguh dia menari walaupun saya melihat ia tidak lebih seperti orang yang mendayung sampan yang takde air, dengan hanya berseluar pendek tidak berbajunye.. saya tergelak geli hati sebab kerasnye la hai dia menari, macam kayu. " Ya Allah, apa ko nari tu? buruknye ko nari.. takde bunga lansung! same macam abah nari je.. saya tergelak" ehh abah lagi teruk arr, dia nari cam gusti, sambil2 nari dia tumbuk alang atau uda.." masih lagi alang menari sambil bercakap. " ehh angah, uda pandaikan nari ngan nyanyi.. nape dia sorang je yang pandai n ada kelebihan tu? kita sume takde sora ngan tak reti menari pon? sorang pun tak ikut mama, mama kan sedap sora ngan pandai menari? ermm dah Allah yang bagi, dia pandaila.. ha'ah.. uda pandai dua2, dia kan penah masuk tarian zapin kat kolej die dulu, ngan masuk audition Akademi Nasyid tapi gugup pulak waktu audition tu, sayang.. ermm ehh.. along pun pandai menari, ikut mama tu.. kita je tak pandai termasuk acu sebab kita ni sume ikut abah, takde skill lansung, tengok ar abah nari camne dgn mama, cantik je mama nari, abah.. huh tak berentak lansung!! bersepah, huru hara. haha alang ngan saya tergelak mengata abah, " eee kita ni cakap je abah, macamla kita pandai sgt!! haha angah mmg tak reti sebab tu angah tak buat, huuu malu arr, bukan cam ko tak malu!!hiii takdela angah nak nari cam ko ni.. hiiiiii sumbang, mambang!!


hehe, relaks arr angah.. kita2 je yang ada, dalam rumah pulak ni nak malu ape?? nari je la.. haa cam alang, tengok ar alang nari ni, siti pun kalah!! masih lagi menari ke depan ke belakang, Ya Allah mmg takde bunga tari lansung, hancur!! haha, alang2.. alaa angah.. kalu nak nyanyi pun kan, nyanyi je arr yang dengar pun kita2 je.. nak heran ape? depan org kita control arr macho.. bukan orang tau kita perangai camni.. die membalas spontan.. hiii hipokrit... ko buleh la kot, sebab ko tak tau malu!! huuu angah takleh arr, malunye.. hiii takde la angah, takde-takde.. takleh bayang angah nari atau nyanyi.. haiissh.. kalu ngan kitty leh kot.. sbb dia takleh cakap atau bagi komen, so buleh ar nak buat depan dia tunggang terbalik pun buleh!! haha..

eh alang.. dahla nari tu, penat arr angah tengok.. emm nak basuh kain jap, ko ada tak kain kotor nak basuh? angah nak basuh ni, emm ada2.. kat bilik alang.. angah amek arr kat atas katil ngan tepi2 lantai tu.. skit je baju alang.. masih lagi menari dgn rentak sendiri.. huuu penyepah!! sakit jiwa angah kalu penyepahnye ramai,(saya pun penyepah gak!) yang kemasnye sorang.. manela acu tak mengamuk balik rumah bersepah sedang dia dah kemas malam semalam.. alaa relaks aarr angah, bersepah tu seni bagi orang lelaki, tau tak.. haaa banyaklah ko punye seni, abes, seni perempuan kemas ape yang sepah tu, ye?? haa yela.. betulla tu.. tu la namanye bertolak ansur dalam rumahtangga.. haa banyakla, sape ajar ko camtu, sedang Nabi(SAW) bantu isteri dia kat rumah walaupun baginda seorang pemimpin negara, suami, ayah, sahabat, ahli politik, pemikir, panglima perang, ahli perniagaan, pakar ekonomi, nabi dan rasul.. hebat tak? tapi still masuk dapur bantu isteri2 baginda buat kerja rumah.. ko tu baru jadi aircraft engineer dah bising2 letih, baru satu je keje ko buat.. ape arr. huu ye kan angah.. hebatkan Nabi Muhammad(SAW)tu, emm hebat baru ko tau. lain kali baca sirah.. ni tak harap orang je yg cakap mana ko nak tahu detail. alaa, alang mudah ingat kalu dengar orang cakap.. baca2 ni nantok arr.. angah ada, angah la terang kat alang.. huu bape kerat sgtla angah ni buleh terang kat ko.. esok2 nak pi UK dah.

eh uda ngan abah mana? dah kul 11 mlm ni? emm biasa arr dorang balik malam.. abah balik ngan uda, uda drive.. aritu uda balik 3 pagi ape.. relaks je.. ni alang keje kul 3 pagi angah tak tanya pulak.. emm sebab angah tak nampak ko keje so mana angah tau, hehe.. emm relaks ape.. balik umah je pengsan.. terus tido, tak makan tak ape.. kalu tak kejut isya.. sah tertinggal!! ehh ok arr angah nak mesin kain ni, ko nak buat ape pasni? emm main game jap.. incredible hulk.. huh makhluk raksasa hijau tu.. ko baru beli ke? haah.. baru beli jap nak panggil acu, dia pandai nak buat centralise effect yg buleh hancurkan musuh.. " ehh acu, turun aarr alang dah start main game.. camne ko ajar alang aritu nak buat skill tu, alang tak ingatla.. oii acu, cepat turun.." sayup kedengaran acu menjawab.. "iye sekejap laa, acu tgh buat practice exam ni, kacau je la.."

emm angah.. buat nescafe satu.. hiii ko buatla sendiri tengok arr angah buat ape, angah nak basuh kain arr.. alaa angah.. satu je.. bulehla angah.. angah baikkan.. angah ni comel la.. buatlah untuk alang.. alaaa selalukan along yang buat.. bukan susah pun nak buat, jerang air, buka 3 n 1 nescafe letak dalam cawan taruk air panas.. alaa angah.. long keje la.. bulehla angah.. alang hausla.. kesianla kat alang.. huuuu yela2... angah buat..~~~

ps: lagu zapin ni angah tujukan pada alang, uda, along dan abang said, acu, mama ngan abah dengan ucapan.. angah sayang korang.. emmm sayang sangat... haa alang dan sampai UK tu, ingat Allah, ingat Rasul, baca Al Quran selalu, ingat di mana bumi dipijak, dan ingat budaya bangsa.. tu angah letak video ni, kalu rindu nak nari, haa ikut penari profesional dari Yayasan Warisan Johor ni, baru langkah tak sumbang, jgn dikatakan lantai bergoyang sedang diri sendiri yang tak reti menari.. hahaha.. buruk ko nari alang... sumbang!!

Saturday, October 11, 2008

Suratan atau Kebetulan


Sesuatu yang tak disangka
Seringkali mendatangi kita
Itukah suratan dalam kehidupan
Atau sekadar satu kebetulan

Kita asyik membicarakan
Persoalan hidup dan pilihan
Serta kejujuran semakin berkurang
Masih tiada bertemu jawapan

Walau kita dihadapkan
Dengan berbagai pilihan
Mengapa sering terjadi
Pilihan tak menepati

Hingga amat menakutkan
Menghadapi masa depan
Seolah telah terhapus
Sebuah kehidupan yang kudus

Pertemuan sekali ini
Bagi diriku amat bererti
Tetapi ku bimbang untuk menyatakan
Bimbangkan berulang kesilapan...


Lagu: Kenny, Remy & Martin

Wednesday, October 8, 2008

raya+kelas


Alhamdulilah dapat lagi merasai Aidilfitri di perantauan... dan ini untuk kali terakhir di bumi kanggaro ni. Pada awalnya rasa tak sabar menanti raya sebab dapat solat raya n jumpa adik-adik undergrads n kakak-kakak postgrads since tak ramai ambik master tambah pula takde yang sebaya umur, so dorang je la kawan2 saya.. hehe.. n nak tengok umat Islam yang macam-macam jenis, rupa, bangsa, dan warna kulit yang tidak akan dapat dirasai di Malaysia... alhamdulillah itu amat saya syukuri.


Sampai masjid Al Khalil pukul 8.30 rasa lega sgt sebab kitaorang terlewat sebab kekurangan transport.. risau tak dapat solat sebab dikatakan solat raya dah start pukul 8 pagi!! tapi kakton bijak dia minta kak aishah ambil kita orang, pastu tukar kak yana bawa kete then kak aishah naik dgn kak nana dan suami.. kakton pergi dengan ustaz wan dan baby iyas lewat skit tapi bila sampai hampir sama.. haa satu hal pulak nak cari parking sebab dah penuh seluruh area masjid tu sampai ke hujung2 jalan penuh semua... maak aaihh penuhnya!! mana kitaorg nak parking ni?? kitaorang housemates bertiga, saya, kak yana n izza doa banyak2 harap dapat parking (waktu tu baru la nak berdoa, susah2 baru nak ingat Allah.. ape aarr^-^!! hehe) alhamdulillah dapat dalam masa tak sampai 5 minit... sampai je kat masjid masih berkumandangan takbir dan selawat..

alhamdulillah lega hati... aaiikk tadi kata kul 8? tanya orang rupanya ramai orang request imam masjid tu tunggu sampai kul 9 pagi... oo gitu citenyer.. eeiii sukanye dengan imam tu sebab suara dia sedap!! sayu sangat bila dia mengalun ayat2 Quran waktu Ramadhan dulu.. orang Arabla kata... sampai nangis saya dengar.. cd bacaan Al Quran dia pun saya dapat sebab baik dengan kawan isteri imam ni.. sister nesrine namanya.. ntah bila nak pegi open house dia ntah, nak pergi sorang segan sebab dia ada 3 orang anak lelaki yang hampir sebaya... tiap2 kali jumpa mesti dia ajak datang rumah.. "when do u want to come to our house? i can prepare something special for you like barbeque, lamb or beef, we can chatting until evening, u can meet my family and my sons.." aahh sudah.. macam faham je.. takde lampi sangat saya ni kan walaupun selalu je lampi.. haha^-^!! anyway.. berbalik kat masjid tadi walaupun sesak dengan ramai orang sampai tak tahu nak duduk kat mana tapi still gembira dengan permandangan yang tidak akan dapat saya lihat lagi lepas ni..



lepas solat raya, sesi bertemu dan bersalam-salaman dan yang paling penting... bergambar!! haha tu part paling suka tu sebab lepas ni tak dapat dah jumpa adik-adik dan kakak-kakak kat sini. gembira sangat dapat jumpa dengan dorang sebab selama ni sume sibuk dengan belajar, nak tengok muka pun susah.. emm tahun ni ramai antara mereka yang nak habis belajar dan grad hujung tahun ni, insyaAllah moga saya termasuk juga dalam list, harap sangat...



Lepas sesi berakhir setelah hampir sejam kitaorang pergi rumah kak salina.. open house!! makan!! uuiihh...tu yang bes tu.. saya suka makan tapi badan tak naik2.. risaula plak sebab umur dah meningkat... berat badan naik.. alahai.. skit2 je.. emm waktu dlm perjalanan saya rasa tak hepi sangat sebab dalam otak dah fikir kelas yang dah start 2 jam tapi takpe ada lagi 6 jam, hati saya menenangkan.. tapi ni makan2 ni mestilah kurang-kurang 1-2 jam baru abes. tengah2 makan tu kakak-kakak yang ramai keliling menyapa tanya saya, "eehh yati.. kenapa lama sangat tak jumpa?? pergi mana? dengar balik malaysia.. 2 bulan!! amboi bertunang pun tak bagitau.. senyap2 je ye? ke dah bernikah terus? sape yang bertuah dapat yati tu? gambar takde ke?.. dorang tersengih bertanya tersangatla eager nak tahu.



Hah!! saya terkedu... bertunang? otak saya tetiba lost.. lama.. pastu baru ok balik.. emm bile mase plak!! getus hati saya.. tengah dorang tertunggu jawapan tu, saya masih diam memikir nak jawab apa.. tertiba otak saya terputar segala memori.. pedih.. luka.. setelah kata-kata manis yang diukir, setelah harapan yang diberi, setelah janji-janji yang ditabur.. emm tak sanggup saya ingat lagi.. buat hati saya pilu je... hanya kerana saya sukar menuturkan sayang.. dengan mudahnya berpaling mencari orang yang buleh menuturkan.. bagi saya, tak ucap sayang.. tak bermaksud tak sayang... belum sampai masanya untuk saya mengucapkannya.. sekali saya ucap bermakna saya memang benar-benar sayang.. pasti saya akan jaga insan yang saya sayang sepenuh hati laksana permata yang disimpan kukuh dalam hati.. kekal ia di situ.



errmm dah arr.. buang masa je ingat balik orang yang tak tahu menilai kasih.. bila sekali kepercayaan saya beri hilang.. memang hilang lansung.. ucapan maaf tak memberi apa-apa erti.. begitu mudah dengan hanya meminta maaf?? mungkin bagi lelaki, maaf itu ucapan yang sangat besar so dengan meminta maaf semua hal settle, back to normal namun belum tentu bagi perempuan.. tiada guna ucapan maaf setelah hati di robek2.. orang putih cakap apa.. my heart torn into pieces.. haa camtula.. lukanya belum tentu sembuh sampai bila2.. sahabat-sahabat sume bagitau, pasti ada insan yang jauh lebih baik untuk saya lepas ni, saya akui itu pasti ada insan yang baik untuk saya insyaAllah.. walaupun saya ni taklah baik sangat... kurang serba serbi.. dan saya rasa.. saya dah jumpa pun permata tu atau batu berlian ke orang gelar (tak sesuainye) namun pada Allah jua saya berharap dan letakkan segala harapan dan ketentuan. Tapi usaha pun kena juga, kan... ^-^!! (tetiba teringat lagu yang cukup saya tak suka dulu nyanyian suhaimi inteam tajuk permata yang dicari, Ya Allah.. jika dia benar untukku.. dekatkanla hatinya dengan hatiku..) hek elee.. jiwang la plak...

berpijak je bumi nyata saya melihat kakak-kakak menanti jawapan saya penuh sabar.. hehe sori kak.. jiwang jap tadi.. hehe.. "eeh sape cakap? mana dapat cite ni? takdela.. saya balik sebab kakak saya kahwin.. bukan sayala.. calon pun takde.. camne nak kawen? saya tersengih " eh yang aritu tak jadi ke? dorang heran bertanya "aiseh.. apa saya nak jawab.. " alaa.. ada.. adala kak, insyaAllah ada.. saya jemput. tak lupa punya, hehe.." saya tersengih lagi cam kerang comel.. dorang puzzled sebenarnya tapi tak bertanya lagi.. emm lantakla situ sambil meneruskan makan.


lepas makan, sembang2 punya lama saya dah risau sebab dah pukul 2 sedang kelas dah start kul 11 tadi. nak naik bas pukul bape sampai.. alhamdulillah kak yana perasan muka saya risau terus dia offer hantar ke mawson lakes campus yang berbatu jauhnya dari city tempat mana kebanyakkan kami tinggal. sampai je kelas, buat muka tembok terus duduk.. mujur dah inform awal2 arini Eid Festival so dorang tak kisah sangat.. masih dalam mood raya orang sume pi open house jalan sana sini.. saya kat kelas.. rasa malas sgt nak godek2 programming yang kena buat... mujur pastu ada tour keliling campus sebab nak tengok satu program design yang di apply or implement di campus kejuruteraan itu. kampus baru so bulehlah nak implement sebab ruang tanah yang luas.


keluar je dari lab room terus ke ground rasa bes sebab dapat tengok langit, padang and jalan.. sepanjang perjalanan kitorang diterangkan bagaimana programming Water Sensitif Urban Design (WSUD) digunakan di Australia. South Australia adalah antara state yang paling kering berbanding states yang lain kerana hujannya hanya 90 mililiter perday nak compare dgn Sydney 400 mililiter dan India 800 mililiter dan Malaysia 1200 mililiter sehari!! bayangkanlah..



Jadi programming ni direka untuk mendapat air yang banyak untuk aktiviti seharian, cuci kereta, siram bunga, basuh kain dan etc tanpa disaman kerana membazir air minuman yang telah dirawat. State ni punya polisi ketat dalam pengunaan air, kalu nak cuci kereta pergi car wash yang pakai recycle water dan kalu nak siram bunga hanya sekali sahaja. dan banyak lagi polisi seperti mandi 5 minit menggunakan sand meter.. pas abes je sand meter tu, tutup air terus.. telah dipraktikkan di Perth.. tapi ada je yang mandi lebih dari 5 minit.. biasa la ia berkaitan attitude dan nilai.. mujurla kat Adelaide tak buat lagi.. kalu tak abes aarr.. mandi 5 minit??!! masyaAllah.. alhamdulillah rasa bersyukurnya sebab tinggal kat malaysia yang punya sumber air yang melimpah-limpah, tapi biasala bila sesuatu benda yang kita ada banyak selalu kita take for granted.. jarang sangat kita syukuri.. sampai dah hilang.. baru tercari2..



Katakanlah lagi: "Bagaimana fikiran kamu, sekiranya air kamu hilang lenyap (di telan bumi), maka siapakah (selain Allah) yang dapat mendatangkan kepada kamu air yang sentiasa terpancar mengalir?". surah Al Mulk ayat 30

cuba fikir bila tetiba Allah hilangkan air kat dunia ni.. takde skit pun air yang tinggal!! sape yang buleh bagi balik air tu?? haa ternganga.. tak tahu nak cakap apa.. ambik ko!!



seperti kes di Australia ni, dorang sangat menghargai air yang ada sebab kekurangan yang mereka alami.. jadi banyak program yang di design untuk mengatasi kekurangan ini.. salah satunya WSUD tu tadi tu. Caranya.. mula-mula korek tanah dalam 3 kaki luas satu meter pastu letak kain berdaya serap tinggi (entah apa namanya dalam inggeris), letak paip saluran di dalamnya yang akan bersambung ke cubic2 simpanan air, pastu letak batu kerikil besar di lapisan paling bawah, kerikil kecik di lapisan tengah dah batu-batu kecil di lapisan atas then last sekali letak batu bata(pavers).. laa cam water filter kita kat malaysia tu tapi versi besarlaa..



pastu buleh di designkan sepeti tempat parking kete ke letak kan ruang laman ke sebab tak nampak sangat yang design ni untuk menampung air nanti nampak pelik org akan tanya apa benda ni? susah pulak nak jawab haaiisshh.. cover la skit.. haa sambung balik pastu kalu ujan turun masukla air dalam design ni terus ke saluran paip terus ke cubic simpanan air sebanyak 4 cubic meter tank for free tanpa rasa bersalah atau takut kena saman.. design ni buleh dibeli pada sesiapa yang berminat.. sapa2 yang berminat nak jual design ni.. sila-sila.. sangatla di alu-alukan ada cotationnya.. nanti saya contact prof. dr. simon beecham.. kat sini orang sanggup bayar mahal sebab nak air banyak.. total kos barang sume2 tu berjumlah $AUD2500 tak termasuk kos buruh yang bernilai separuh dari itu bermaksud lebih kurang $AUD5000 untuk hanya untuk mendapatkan 4 cubic liter tank sehari air sedang Allah beri kita air.. ntah berapa banyak.. tidak terkira berapa jutaan liter selama berpuluh-puluh tahun.... for free!!

Tuesday, October 7, 2008

Siap!!

Haaa siap!! hati saya riang berkata-kata bila tengok 2 juadah untuk housemates saya berbuka posa, termasuk saya sekali walaupun posa setengah hari sebab tak sahur pagi, emm mmg saya jenis tak buleh kalu tak sahur, cubala bertahan sampai ke petang tapi akan gastrik jawabnya, hor hor.. so saya buka awal walau itu agak mengecewakan diri sendiri.. takpe2.. 5 hari lagi untuk puasa 6 Syawal, jawab hati saya menyedapkan hati.. so untuk menyenangkan hati dan nak dapat pahala, saya masakla untuk orang yang berbuka.. huuu emm arini saya masak kupang bercili dan ayam goreng tandoori.. semalam masak mee kari untuk open house.. alhamdulillah abes.. suka saya tengok orang makan banyak2... bertambah2la saya suka masak..^-^

lepas solat zuhur, masuk je dapur tutup pintu, sumbat telinga dengan mp3 buah hati peneman setia saya ni.. pandang peti ais, pandang dapur gas... cooking time.. yeaayy!! haha, bes2 saya masak sorang-sorang penuh tekun tanpa ada orang menganggu.. pantang saya orang ganggu saya buat keje.. tengah syok2 tu.. spoil betul!! tapi saya ganggu orang takpe.. haha^-^ tengah2 masak tu saya makan coklat yang saya tak sedar berapa banyak sebab tgk wrapping dia cantik.. bukan suka sgt pun coklat tapi sbb wrapping dia menarik sangat tu rasa tempting sangat tu, hehe.. saya suka aiskem.. emm besnyer ada aiskem vanilla sambil masak2 ni buleh cuit2 skit.. tapi baru je abes.. tak pegi city pulak.. emm esokla beli..


sambil masak2 ni mp3 old school saya ni terpasang la pulak lagu misha omar... semoga abadi ngan halaman cinta.. uuiihh adik bongsu saya minat betul kat misha omar.. dia tu kipas susah mati (die hard fan) si misha omar tu.. uuhh sangatla!! saya? oo minatla jugak, kalu tak nape dengar.. haha ape arr.. eh acu nanti kita karaoke nak ngan kitty gemuk lagu bunga-bunga cinta nak tak?, uuhh tak besla lagu tu.. jiwang arr.. kensel2.. kita nyanyi lagu nsync "if im not the one you want" versi Kitty Gemuk nak acu? haa that is better hehe.. (kita je tau lagu tu camne kan acu?hihi) emm dengar lagu2 ni sekadar penyedap halwa telinga je, bunyi dum dum dam dam asal sedap dengar sudah... masuk hati?? emm belum tentu..


sambil masak dengar lagu yang macam2 tu mulut pun terasa nak ikut, tahu suara tak sedap.. miming je la.. tapi buat gak eksen cam penyanyi depan cermin.. haha tu je la pun yang buleh buat pun sebab tak pandai nyanyi.. haha bila teringat balik... kelakarla.. tetiba terfikir kalaula ada orang rakam masuk kat you tube.. hiissshhh naya... tak pasal2 jadi femes.. haa nak sgt femes.. ambik!!

pas masak berlenggang kangkung kat dapur tu, kemas skit-skit, bersihkan diri terus solat Asar sebab dah masuk waktu.. tepat pulak tu.. alhamdulillah.. emm rindunya denganMu ya Allah... tak sabar nak jumpa^-^~~ rindu...