Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Hidup saya ini merupakan kisah yang terakam detik-detik sebuah memori sunyi, di dalamnya saya susuri dengan menanti harapan sehingga berlalu segala impian...

Sunday, October 19, 2008

Bila alang berzapin...



Di suatu malam Ogos yang lalu...

saya menuruni anak-anak tangga dengan membawa kain kotor yang hendak dibasuh, memandangkan saya nak kuar esok harinye, jadi tak mahu menyusahkan along yang seharian bekerja atau acu yang kepenatan sekolah dan belajar, so saya ngan senang hati nak basuh kain yang bertimbun tu sebab saya balik cuti 2 bulan sebelum kembali ke Australia. turun je lalu ruang tamu nak pegi ke ruang dapur di mana mesin basuh terletak, alang yang berada berada di tengah2 dua ruang menahan " eh angah.. camne rasa duk OZ, same tak cam duk UK? "em bes duk OZ, yang tak besnyer korang takde, sunyi!! emm ntah.. mestila tak same OZ ngan UK, yang same die, takde famili la, ko sunyi nanti alang.. hari2 tepon umah, tengok tak caye.. emm bila tiket ko, MARA dah bagi belum? Sume urusan dah settle ke belum? em tiket belum dapat, ni baru bulan bape, alang pegi bulan 9 la.. tak tau bila dapat.. emm alang.. esok ko kuar tak? antar angah kat ktm sg buloh, buleh? angah nak pi PJ la esok.. ooo bleh2, alang esok pun nak pi mara hntr surat benti keje pastu nak pi British Emmbassy nak buat visa.. saya melihat tangan dan kakinya bergerak seperti orang nak menari waktu bercakap tu..


"oit alang!! ape ko buat tu? cam dayung sampan kat sungai tapi tak sampai2" saya puzzled fikir apa yg dia nak buat.. ni alang menari arr, zapin ni angah.. tengokla alang nari, haa pandai tak alang? penuh bersungguh dia menari walaupun saya melihat ia tidak lebih seperti orang yang mendayung sampan yang takde air, dengan hanya berseluar pendek tidak berbajunye.. saya tergelak geli hati sebab kerasnye la hai dia menari, macam kayu. " Ya Allah, apa ko nari tu? buruknye ko nari.. takde bunga lansung! same macam abah nari je.. saya tergelak" ehh abah lagi teruk arr, dia nari cam gusti, sambil2 nari dia tumbuk alang atau uda.." masih lagi alang menari sambil bercakap. " ehh angah, uda pandaikan nari ngan nyanyi.. nape dia sorang je yang pandai n ada kelebihan tu? kita sume takde sora ngan tak reti menari pon? sorang pun tak ikut mama, mama kan sedap sora ngan pandai menari? ermm dah Allah yang bagi, dia pandaila.. ha'ah.. uda pandai dua2, dia kan penah masuk tarian zapin kat kolej die dulu, ngan masuk audition Akademi Nasyid tapi gugup pulak waktu audition tu, sayang.. ermm ehh.. along pun pandai menari, ikut mama tu.. kita je tak pandai termasuk acu sebab kita ni sume ikut abah, takde skill lansung, tengok ar abah nari camne dgn mama, cantik je mama nari, abah.. huh tak berentak lansung!! bersepah, huru hara. haha alang ngan saya tergelak mengata abah, " eee kita ni cakap je abah, macamla kita pandai sgt!! haha angah mmg tak reti sebab tu angah tak buat, huuu malu arr, bukan cam ko tak malu!!hiii takdela angah nak nari cam ko ni.. hiiiiii sumbang, mambang!!


hehe, relaks arr angah.. kita2 je yang ada, dalam rumah pulak ni nak malu ape?? nari je la.. haa cam alang, tengok ar alang nari ni, siti pun kalah!! masih lagi menari ke depan ke belakang, Ya Allah mmg takde bunga tari lansung, hancur!! haha, alang2.. alaa angah.. kalu nak nyanyi pun kan, nyanyi je arr yang dengar pun kita2 je.. nak heran ape? depan org kita control arr macho.. bukan orang tau kita perangai camni.. die membalas spontan.. hiii hipokrit... ko buleh la kot, sebab ko tak tau malu!! huuu angah takleh arr, malunye.. hiii takde la angah, takde-takde.. takleh bayang angah nari atau nyanyi.. haiissh.. kalu ngan kitty leh kot.. sbb dia takleh cakap atau bagi komen, so buleh ar nak buat depan dia tunggang terbalik pun buleh!! haha..

eh alang.. dahla nari tu, penat arr angah tengok.. emm nak basuh kain jap, ko ada tak kain kotor nak basuh? angah nak basuh ni, emm ada2.. kat bilik alang.. angah amek arr kat atas katil ngan tepi2 lantai tu.. skit je baju alang.. masih lagi menari dgn rentak sendiri.. huuu penyepah!! sakit jiwa angah kalu penyepahnye ramai,(saya pun penyepah gak!) yang kemasnye sorang.. manela acu tak mengamuk balik rumah bersepah sedang dia dah kemas malam semalam.. alaa relaks aarr angah, bersepah tu seni bagi orang lelaki, tau tak.. haaa banyaklah ko punye seni, abes, seni perempuan kemas ape yang sepah tu, ye?? haa yela.. betulla tu.. tu la namanye bertolak ansur dalam rumahtangga.. haa banyakla, sape ajar ko camtu, sedang Nabi(SAW) bantu isteri dia kat rumah walaupun baginda seorang pemimpin negara, suami, ayah, sahabat, ahli politik, pemikir, panglima perang, ahli perniagaan, pakar ekonomi, nabi dan rasul.. hebat tak? tapi still masuk dapur bantu isteri2 baginda buat kerja rumah.. ko tu baru jadi aircraft engineer dah bising2 letih, baru satu je keje ko buat.. ape arr. huu ye kan angah.. hebatkan Nabi Muhammad(SAW)tu, emm hebat baru ko tau. lain kali baca sirah.. ni tak harap orang je yg cakap mana ko nak tahu detail. alaa, alang mudah ingat kalu dengar orang cakap.. baca2 ni nantok arr.. angah ada, angah la terang kat alang.. huu bape kerat sgtla angah ni buleh terang kat ko.. esok2 nak pi UK dah.

eh uda ngan abah mana? dah kul 11 mlm ni? emm biasa arr dorang balik malam.. abah balik ngan uda, uda drive.. aritu uda balik 3 pagi ape.. relaks je.. ni alang keje kul 3 pagi angah tak tanya pulak.. emm sebab angah tak nampak ko keje so mana angah tau, hehe.. emm relaks ape.. balik umah je pengsan.. terus tido, tak makan tak ape.. kalu tak kejut isya.. sah tertinggal!! ehh ok arr angah nak mesin kain ni, ko nak buat ape pasni? emm main game jap.. incredible hulk.. huh makhluk raksasa hijau tu.. ko baru beli ke? haah.. baru beli jap nak panggil acu, dia pandai nak buat centralise effect yg buleh hancurkan musuh.. " ehh acu, turun aarr alang dah start main game.. camne ko ajar alang aritu nak buat skill tu, alang tak ingatla.. oii acu, cepat turun.." sayup kedengaran acu menjawab.. "iye sekejap laa, acu tgh buat practice exam ni, kacau je la.."

emm angah.. buat nescafe satu.. hiii ko buatla sendiri tengok arr angah buat ape, angah nak basuh kain arr.. alaa angah.. satu je.. bulehla angah.. angah baikkan.. angah ni comel la.. buatlah untuk alang.. alaaa selalukan along yang buat.. bukan susah pun nak buat, jerang air, buka 3 n 1 nescafe letak dalam cawan taruk air panas.. alaa angah.. long keje la.. bulehla angah.. alang hausla.. kesianla kat alang.. huuuu yela2... angah buat..~~~

ps: lagu zapin ni angah tujukan pada alang, uda, along dan abang said, acu, mama ngan abah dengan ucapan.. angah sayang korang.. emmm sayang sangat... haa alang dan sampai UK tu, ingat Allah, ingat Rasul, baca Al Quran selalu, ingat di mana bumi dipijak, dan ingat budaya bangsa.. tu angah letak video ni, kalu rindu nak nari, haa ikut penari profesional dari Yayasan Warisan Johor ni, baru langkah tak sumbang, jgn dikatakan lantai bergoyang sedang diri sendiri yang tak reti menari.. hahaha.. buruk ko nari alang... sumbang!!

1 comment:

SHAIFUL BAHARI said...

thanks angah..NI alag yg hensem
kat uk..
alg pandai menari .ahahahhsalah..tipu jek..SELAMAT HARI RAYA