Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Hidup saya ini merupakan kisah yang terakam detik-detik sebuah memori sunyi, di dalamnya saya susuri dengan menanti harapan sehingga berlalu segala impian...

Tuesday, September 16, 2008

bila hati saya merindu...

Sedih... itula perasaan saya semalam, dengan bebanan assignments yang melambak, fikiran yang tak tenteram, kepala yang berat, perut yang gastrik, hati yang bersedih dan kesal dengan sikap sendiri kerana janji yang tak tertunai, saya bangun arini dengan perasaan yang bercampur baur, astagfirullah apa kena saya ni... Setelah berzikir dan istighfar, hati saya tenang kembali. Dengan diri yang masih murung pagi tadi, mama telefon suruh online ym, saya cepat-cepat online agar mama tak tertunggu-tunggu, alhamdulillah terdengar je suara-suara yang amat saya kenali rasa gembira sangat, rinduuuu.. itula perkara pertama yang saya rasa... kedua hepi sebab tak yah call pakai telefon, mahal dan yang ketiga sebab ada webcam yang selama ni suruh beli tak beli-beli... emmm rindunye bila satu demi satu wajah yang disayangi muncul, waaa sume ada!! hingga terlupa kesedihan yang bersarang sebentar tadi.


Mama Sayang
"mamaaa...." dengan suara manja saya memanggilnya. "iyeee... mama sini, mama rindulaa, nape selalu tak nampak, menyorok ke?(invisible) takyahla main sorok-sorok.. susahla mama nak tau angah ada ke tak", mama membalas riang tersenyum, terdengar suara-suara sumbang yang menyampuk, ha'ah kita orang pun rindu angah... iisshhh, sibuk je la!! saya mengomel "oit asal sume ada kat umah ni? tak pi keje ke? mama, along, alang, uda, acu ngan kitty gemuk!!, sume ada ni?" (offcourse la kitty tak keje kan, keje die makan je!!) saya bertanya heran. "mamaaa... mama sihat? angah rindula kat mama... emm ye la ma, angah online nampak muka la nanti... mama buat apa tu, abah mana? "haa tu abah tu, cakap-cakap ngan uda pasal hal keje", mama menjawab. saya lihat wajahnya gembira melihat saya, adik beradik juga begitu, macam-macam aksi yang dorang buat depan webcam tu, haaiihh.. saya lagi la senyum lebar sebab terlepas skit rindu dapat cakap ngan dorang. " angah... mama demamla, tension, banyak fikir, ni alang nak pi UK ni macam-macam kena urus, "aloo lo lo.. mama demam ye? nape? dah pi klinik ke ma? mama janganla banyak fikir sangat ye, nanti angah susah hati fikir mama, emm urus apa lagi? kan MARA sponsor? mama, angah cakap ni, tak mao la fikir banyak ye nanti mama lagi tak sihat, dahla demam, risau angah, nanti mama sakit sapa susah? angaaaah jugak..." saya membalas dengan nada memujuk. " a'a sakit ma angah, tak pegi klinik, ma nak rehat je kat umah, ye la sakit demam-demam mama beli barang ngan makanan alang nak bawa sana, taula alang ko tu, apa-apa sume mama, asek-asek mama, sume mama nak fikir.. angah dulu senang je, tak bawa makanan sebab Australia strict, UK buleh bawa..." mama memberi komen. saya tersengih, emm memang strict pun! bukan le takleh bawa food, malas.. leceh dengan kerenah emigresen yang ketat.


Abah Cute
nampak abah masuk bilik uda, terus saya tegur "abaaaahhh.. abah cute la arini, abah sihat? tak pi keje ke?" saya memanggilnya manja. "ee'ehhh angah dembot!! bes kan angah duk Australia? iiiuuhh bes duk Australia angah, heran abah nape angah tak enjoy duk sana!! abah pegi banyak kali, bes!! makan sedap!! enjoy!! apa aarr angah tak bes duk sana? iisshh ade ke tak bes? nanti alang duk UK mesti die bes duk sana!!" dia memberi komen sambil tersengih. Malas membalas komennya yang diulang-ulang berkali-kali bila ada ruang bercakap dengan saya " isshh, malas aarr cakap ngan abah ni, angah tanya lain, yang tu juga dia jawab, takde soklan lain ke? penatla nak angah jawab... bape kali angah bagi jawapan pun still.. ulang bende yang sama.. kan angah cakap, abah melancong tak same ngan angah belajar.. kalu angah melancong cam abah pun bes!! takyah fikir ape, jalan-jalan je.. bes kan.. haaiiihh abah ooii..." saya menjawab jawapan yang sama ntah bape kali dan ntah untuk kali ke berapa. " haaa, ape arr angah ni, ade ke dia tak bes duk Australia isshh tak faham abah!! ok aar abah nak pi keje dah.. ni cakap ngan acu ni.. haa acu.. ni angah nak cakap.. haa cakap ngan angah ni acu.." abah tersengih sambil menepuk bahu uda bergurau acah-abah nak bergusti, nampak aksinya seperti orang nak bertomoi, haha saya tergelak sekati arr abah ooii.. dengar suara uda cakap" abah ni, uda tak sihat arr nanti bila uda sihat kita sambung gusti kat ofis, uda tak keje tau abah, jangan cari uda plak, mc arini" nampak abah masih mengacah-acah bergusti dengannya, haaiihh sekati arr...


Acu Comel
"angaaah... aaiitt, kat mama je ke rindu? kat acu tak rindu ke? alaa angah ni, cam tak tau je mama tu memang banyak fikir, kalau tak fikir tu bukan mama la, hehe" acu jawab sambil tersengih. "emm mestila angah rindu, sayang acu sangat... oit acu!! tak pi sekolah ke? nape tak pegi? camne exam trial? pekse ape arini? "tak pegi.. mana ada sekolah, arini takde exam la angah, alhamdulillah buleh buat tapi sejarah susahla angah, camne angah terer sejarah? huu acu nak baca bukula pasni, nak exam kimia nanti.. mama menyampuk " haah susah soalan dia angah, memang camtu ke?" emm biasala sejarah... time kita baca tak kuar, yang kita skip tu yang kuar, haa acu lain kali baca sume jangan skip-skip tau, sejarah ni acu kena faham bukan hafal, tu je key dia, alaa acu.. jangan risaulah ye, insyaAllah acu buleh buat punya percubaan ni, angah yakin dengan acu, ko buleh acu..", saya memberi semangat kerana yakin dia memang buleh buat. "em insyaAllah, acu cuba angah doakan acu ye.." dia tersenyum sambil cakap "kitty gemuk kat bawah, nak acu amek ke angah?" acu comel bertanya, "haa buleh-buleh, mestila angah nak!! saya tergelak hepi sebab webcam yang kecik tu tak buleh menampung 6 muka dalam satu masa, haha.. "angah, ni kitty gemuk!! ni acu letak kat atas riba mama, acu nak pi baca buku arr nak exam kimia.. ok arr angah acu pi dulu.. sayang angah, muah!! "dia memberitahu lalu pergi. "emm sayang acu, rindu acu sangat!!, rindu kitty jugak...


Kitty Gemuk!!
"eeeiiiiiiuuuuu... kitty gemuk!! eeii.. eiii kitty... kesayangan angah!!! emm rindunyer kat kitty, eemm sayang kitty, kitty.. ni angah ni, tak rindu angah ke? angah rindula... meh sini kat angah meh.. " saya memanggilnye riang sambil mengusap-usap skrin laptop yang berhabuk tak dilap. "waaah dah besar die!! gemoookkk!! sape jaga die? saya memandang puas-puas kucing jingga besar montok kesayangan saya ni, rasa cam nak peluk-peluk die, main kejar-kejar dengan dia, penat angah lari turun naik tangga la kitty ooii" saya tersengih hepi tengok dia baring atas riba mama, manja.. dari kejauhan sayup acu menjawab, "acu arrr.. sape lagi? yang lain tu tau belai-belai, pandai usap-usap je termasuk aarr yang usap die sekarang ni, hehe... yang letak makanan air die sape? acu aarr.. tapi yang beli makanan mestila mama, hehe!! acu tukang bagi je..."~~~~


Uda Hensem
"haa yang mandikan dia sape? uda arr!! hehe takde arr.. alang la, sape lagi? Oit angah, bukan alang sorang je asek-asek mama, kitaorang sume pon, asek-asek mama termasukla orang yang tak posa tu!! haha," dia mengusik "angah tau tak? sume-sume perempuan kat umah ni, mama sorang je posa tau!! haha" dia tergelak besar, mengusik. uiihh!! sukenye dia mengusik, mentangla dia lelaki, saya terdiam tak terjawab sebab malu diusik camtu. "oit, angah tak makan ke? nape tak makan? makanlah, tak baik tau Allah dah beri keringanan pada angah, angah tak buat, jangan disusahkan plak" panjang lebar die bercakap. Dengan perasaan yang malu saya menjawab tapi masih control macho buat-buat cam biasa sebab malu die tau saya tak posa, mengalih tajuk "oit uda, ko tak keje ke? nape tak keje? tak baik tuang tau.. huuu uda demam la angah, tapi rasa nak pi keje, dia menjawab, alaaa uda takyah keje la demam tu, pi la klinik minta mc, demam pun nak keje jugak nanti esok-esok lagi teruk, takyahla keje, ye uda?" saya membalas risau.. mama pun mengiyakan suh dia pegi klinik, "emm baik!! yela uda tak keje, nak pegi klinikla ni, ok angah.. muuahh sayang angah!! daaa..." buat action mencium kat webcam tu terus dia berlalu untuk bersiap-siap. " emm baikk!! sayang uda jugak!!" saya tersenyum hepi (tapi tak buatla action cium tu)



Alang Macho
"HAAH!! tak posa!! aduiissshh, sorang lagi mamat kaki mengusik!! " Eeeiii, tak posa!! haha, angah tak posa!! "alang tergelak membesarkan volume soranya biar sume orang dengar sambil bertepuk tangan, hepi mengusik!! "angah tak mao makan ke? pegi arr makan" dia tersengih sebab tau saya malu diusik camtu. isshh benci, getus hati saya.. "emm ko bila flight? pukul bape?" saya mengalih cite. "alang flight ari sabtu pagi. "pagi kul bape? pegi KLIA kul bape? sampai sana sape ambil? ada orang jemput ke? nanti duduk dengan sape?" saya bertanya risau. "haa pagi kul 10.30 dah masuk flight, pegi airport 7.30 pagi, ada kawan alang jemput, tempat tinggal ada, rumahla, dengan kawan alang". oo ye ke? bagus la camtu, lega angah dengar.. eh alang, buatlah salam perantauan, angah baru buat semalam, tak tau bila utusan publish, alang-alang ko sampai sana dah leh email terus" saya beri cadangan. ok, bagilah kat email, nanti alang tengok, emm yee la tu.. ele bagi email cam ko tengok je!! haa yela angah bagi copy kat email ko", saya membalas. "ada masa alang tengok la, ni nak pi settle hal jap, nak kuar.. ok angah, chow.. "dia memberi flying kiss lalu pergi ke bilik sebelah nak mandi.


Along Lawa
"angah sayaaang... along tak keje arini, cuti. abang said pun cuti, along dapat ikut hantar alang, sory sangat sebab tak dapat hantar angah aritu sebab keje. Emm angah kurusnye!!, makin cerah laa.. makin lawa.. komennya. em nape webcam angah ni clear? angah buat apa tu? sekarang musim apa? angah sihat tak? tak pegi sekolah ke arini?" along bertanya.. tanpa membalas sebarang komen (malu sebenarnya) saya menjawab "emm memangla clear, dia built in dengan laptop ni, angah nak pi bayar yuran lepas ni, siap-siap karang pegila, alhamdulillah angah sihat cam biasa emm tak pi sekolah arini sebab takde kelas, sekarang musim spring, kalu alang reach UK kat sana autumn, dia terbalik ngan Australia, along sihat?"alhamdulillah along sihat tapi letih sangat keje angah, along keje kat pastry kan buat kek posa-posa ni, penat sangat tapi enjoy keje kat bahagian pastry ni" "alaaa biasa la along keje.. mana ada yang senang..nanti insyaAllah angah keje , banyak duit, angah bawa along pi melancong, kita sume satu keluarga, doakanlah ye along mudah angah dapat keje pas belajar ni, 2 bulan lebih je lagi ni. "emm insyaAllah along doakan angah, emm angah along nak turun bawahla nak kemas-kemas sambil makan-makan, haha.. orang takde kat bawah sekarang ni baik along turun sekarang", dia tersengih sambil mengenyit mata.. haha tergelak saya " em yela.. pegila sekarang nanti dorang turun susah lak along" saya membalas. " ok angah sayang angah sangat!! mmuuaahh mmuahh melambai-lambai sambil menghulur flying kiss sebelum pergi. " muaahh, sayang along juga" saya tersenyum sambil melambai.

melihat mama sorang je tinggal saya bertanya "mama nak buat apa lepas ni? pegila rehat ma, mama kan demam" saya memintanya rehat sambil melihat dia mengusap-usap kitty yang hampir tertido. " eemm yela mama rehatla ye angah... mama tak laratla.." dia menjawab perlahan. " emm baiklah, mama sayang tido ye.. biar rehat badan tu skit" " haaa, mama tutup ye ym ni" dia membalas, " takpela, biar angah tutup ma, mama pi la tido ye. mama... angah sayang mama.. sayang sangat!!" "emm sayang angah, assalamualaikum.. tata.." mama melambai lalu pergi ke bilik sebelah membawa kitty bersama.


Saya Comot
wa'alaikumusalam warahmatullah.. menerusi web cam yang masih terpasang, saya melihat mama berlalu pergi.. bilik uda kosong kembali.. saya memerhati lama.. merenung jauh dibawa perasaan.. mengenang kembali memori masa-masa bersama, suka duka, riang muram, tangis ketawa, sedih gembira, susah senang, liku-liku hidup yang kami lalui bersama. Merekalah permata hati saya, insan-insan yang meniup semangat, memberi dorongan, menegak sokongan agar saya kukuh teguh bila disapa angin lembut yang menghembus... saya menutup webcam lalu mengambil album gambar yang sentiasa saya letak di atas meja, buka saja helaian pertama terpampang wajah-wajah kesayangan yang menjadi inspirasi.. saya merenung satu persatu wajah-wajah yang memang amat saya sayang Lillahi Taala, abah, mama, along, alang, uda, acu, dan kitty.. menitis air mata jatuh.. hati saya sayu.. sayu bila mengenangkan cita-cita dan harapan mereka terhadap saya.. insyaAllah pasti angah balas segala pengorbanan dan susah payah kalian pada angah terutama mama, pergorbanan dan kasih sayang yang dicurah tidak terucap dengan kata-kata, tidak terbalas dengan wang ringgit.. InsyaAllah, tidak angah sia-siakan... Alhamdulillah.. sungguh saya amat bersyukur atas segala nikmat-nikmat yang Engkau kurniakan kepadaku Ya Allah... bagiMu segala puji...

ikhlas dari hati,
saya^_^!!

ps: sorie abang said,
waktu angah tulis ni abang said tidola , so angah tak tau nak karang apa, lagi satu sebab takde gambar abang said sorangla.. nanti bila dah ada angah letak tau, hehe..

2 comments:

acu yg comel said...

from acu..wahhh!!! best la..best sgt..
sume cantik2..smart..comel..and ensem2 blake..
mmg sume nmpk hepila..
very da fun to read..hehe..
thanks angah..syg angah..
kitorg kt cni always remember in our heart and soul..eh x..in our brain..
soul tu jiwa..mne leh ingat..kite kn gne brain..tuk remember..hehe..
acu harap angah kt sne hepi..jgn sedey2..nnty kt cni..sume sedey..
kalu angah..angah comey sgt..cam chipmunk..hehe..
anyway..gud luck for da assingment..and jgn tensen2..doakn acu tuk trial ni..ok..insyaAllah..i will try my best..once again..cyg angah..i miss u to..nnty acu bg sume org suh bace..assalamualaikum..semoga mendapat ptunjuk tuk siap assingment(btol ke eja ni?? xpandai la..hehe)..cayang angah..rindu angah..dun worry..lg 2 bulan suku je

uda said...

huh..
terer angah wat blog..
sdeynye bace..
tp xpe angah nk blik mesia da bln 12..huhu..besh x dok australia..besh kan..
rugi la angah kte xbesh..
hahaha